ЛАМПЕ на шлемовима камарата у утроби Рудника и флотације "Рудник" на истоименој планини, "крову" Шумадије, неће се гасити још најмање деценију, а вероватно још много дуже. Гарантују то нове залихе руде олова и цинка од милион тона, чији ископ је почео. Најновија геолошка истраживања, која су обавили наши и инострани специјализовани стручњаци, указују да резерви тих руда сигурно има још!

- Почели смо да откопавамо руду са тог нашег новог рудног тела - потврђује Ацо Илић, генерални директор "Рудника". - Њени садржаји су изванредни, чак квалитетнији од очекиваних. То је још у новембру показала врло висока концентрација олова и цинка у руди из новог копа. До сада, план за ову годину испунили смо са 90 одсто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Под Рудником милиони тона олова и цинка

Пре 15 година, Руднику олова и цинка, како се звао пре продаје београдској компанији "Контанго" претило је - гашење! Истражене и сигурне резерве руде биле су на минимуму, као и егзистенција запослених, чији број се осипао. Економисти ову приватизацију сврставају у једну од десет најбољих и најуспешнијих у Србији!

- "Рудник" има 466 запослена. Просек плата је 65.000 динара нето. Од тог броја радника, 260 су рудари, који годишње укупно 62.500 пута сиђу у јаму, на више од 400 метара под површином земље. Остали раде на флотацији и другим пословима. Планирана су и запошљавања нових радника. Број повреда запослених свели смо на четири, пет годишње, и то лаких, али желимо да их сведемо на нулу. "Рудник" је добио најпрестижније европске награде за сигурност на раду, због ефикасне заштите радника - наставља Илић.

Ацо Илић

Лане је за истраживања нових лежишта руде потрошено два милиона евра, избушено је 45 километара бушотина, док је ове године избушено око 60 километара.


"ЖЕНЕ ЗМАЈЕВИ"

ИНТЕРЕСАНТНА је и награда, коју је "Рудник" добио и ове године - зове се "Цвет успеха за жену змаја", а додељује се најбољим предузетницама у Србији. Добитник је и националне, прве награде "Родно најсензитивнија компанија", за родну равноправност.