ВЛАДА Србије донела је нову уредбу о наплати еколошких такса. Грађани ће плаћати фиксну накнаду у висини од 1.200 динара годишње, док ће фирме бити дужне да издвоје од 5.000 до два милиона динара, сходно величини компаније и количини загађења које емитују.

Уредба која се односи на предузећа примењиваће се од овог месеца, док ће се од 1. јануара наплаћивати фиксна такса домаћинствима која се греју на чврста горива. Сви остали грађани, уместо по квадрату стана, од Нове године еко-таксу плаћаће фиксно - 100 динара месечно.

- Домаћинства утичу на животну средину коришћењем електричне енергије, грејних уређаја, хемијских средстава, производа који после употребе постају посебни токови отпада, као и производњом и прерадом хране - пише у новој уредби. - Обвезник плаћања је физичко лице које обавља неку од активности и које је обвезник пореза на имовину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Приход од еколошких пореза 167,19 милијарди динара

Висина таксе фирмама и предузећима одређена је према систему "плати колико загађујеш". Накнада се рачуна према емитовању штетних материја, односно количини азотних оксида и сумпор-оксида које се испуштају у воду, ваздух или земљу.

- Утврђене су три категорије делатности, које имају велики, средњи и мали негативан утицај на животну средину - пише у уредби. - Прву категорију чине компаније које се баве рударством, производњом хране или прерадом дрвета и текстила. У средњој категорији су узгој стоке и прерада воћа и поврћа, док трећој припада трговина на мало и велико.

Наведене три категорије додатно су подељене на велика, средња, мала и микро предузећа.

- У оквиру сваке од ове три категорије, постоји подела која се односи на величину компаније. Велике компаније ће издвојити за еко-таксу два милиона динара, док мале које се воде као микроправно лице, 20.000 динара. На тај начин, биће избегнуто да компаније које су различите величине, плаћају исту накнаду.

Фото Н.Живановић

Циљ нових уредби јесте такса која се плаћа само уколико се емитују штетне материје, док фирме које не загађују животну средину нису дужне да дају новац за накнаду. Све до сада, еколошка такса плаћана је по квадратном метру и бруто оствареном приходу, што се није показало ефикасним.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОБЛЕМ ЕКО-ТАКСE: Платишама још гори услови

Новом уредбом дорађени су постојећи прописи из ове области. Наплатом еколошке таксе на овај начин, биће испуњени стандарди Европске уније, а повећаће се и издвајања за трошкове животне средине од 0,8 до један одсто БДП-а, што је и просек ЕУ - кажу у Министарству животне средине.


РЕЦИКЛЕРИ

МИНИСТАР животне средине Горан Триван потписао је уговоре са представницима 22 оператера из рециклажне индустрије, о додели додатних подстицајних средстава за третман отпада за 2018. годину од 950 милиона динара. Исплатом ових средстава, заједно са већ датим подстицајима у овој години, оператерима постројења за поновни третман отпада биће исплаћено 3,1 милијарда динара.

Министарство је коначно успело да оствари износ већи од три милијарде динара за подстицај рада оператера за искоришћење и третман отпада - казао је Триван, и најавио повећање ових средстава. (Ј. Су.)