КУПОВАЛИ су успешне фирме и разну робу широм Србије, од горива, кукуруза, до алата и зимнице, и све их редом - ојадили. На списку оних који су се нашли на мети "Панонке промет" из Пачира код Бачке Тополе су предузећа из Суботице, Селишта, Зрењанина, Раковице, Новог Београда и Трстеника. Иза њихових "послова", остала је штета већа од 200 милиона динара! Случај је, како сазнају "Новости", доспео у Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.

"Раданска ружа" из Лебана, које запошљава 30 жена из социјално угрожених категорија, једна је од фирми чији је опстанак у питање довела "Панонка промет".

- Упали смо у шему људи који купе добру фирму и искористе њен бонитет да би дошли до разне робе за коју гарантују, испоставља се, меницама без покрића. Када реше да је угасе, прво продају њену имовину тако да све њихове обавезе постају ненаплативе - истиче Предраг Стошић, директор "Раданске руже". - Оштећени смо за око 3,5 милиона динара, што је наш годишњи профит који бисмо користили као обртна средства за наредну годину.

Они су "Панонки промет" испоручили зимницу, а када је дошло време за прву уплату, њихов пословни партнер је стално одлагао. Уверавали су их, кажу, да ће се све решити, али пре осам дана телефон, регистрован на сајту АПР, постао је недоступан.

- Имамо и меницу као гаранцију да ће платити наше потраживање. У међувремену је "Панонка промет" добила новог фиктивног власника, али су испланираном шемом све време управљали неки други људи који сада не прихватају одговорност - наглашава Стошић и истиче да ће против одговорних поднети кривичну пријаву за превару. - Они су од јула ове године издали чак 45 меница којима су наводно гарантовали потраживања. Нашу су, по свему судећи, продали на црно, и то на пијаци.

Прочитајте још - Ухапшени због сумње на превару, оштетили три фирме

Међу преваренима је и Горан Чакарановић, власник предузећа "Маг Мил комерц" из Трстеника, које је "Панонка промет" оштетила за три милиона динара.

- У септембру су с нама контактирали и, после свих провера, њиховој зрењанинској испостави испоручили смо лименке цвекле, ајвара и паприке - каже Чакарановић. - Све је деловало у реду. Према званичним подацима, од 2007. нису били ни дана у блокади, а добили смо и менице које смо проверили. У међувремену, они су престали да се јављају на телефон.

Производња у "Раданској ружи" Фото И. Митић

Чакарановић је крајем новембра у Зрењанину наишао на затворено представништво и власницу изнајмљеног простора која му је казала да није први који тражи представнике "Панонке промет"и да су нестали још пре месец и по. Телефон је недоступан, а претрагом званичних података види се да је жиро рачун у блокади око 18 милиона динара. Нема је ни у Пачиру, где је регистрована.

ЈУГОСЛАВУ ДУГУЈУ ЗА КУКУРУЗ

ЈУГОСЛАВ Томић, пољопривредник из Стајићева код Зрењанина, у пословању са "Панонком промет" остао је "кратак" за 2,2 милиона динара.

- Продао сам Радовану Пиљку из "Панонке промет" 230 тона кукуруза. Исплатио ми је 1,7 милиона, а дугује ми још 2,2 милиона динара - каже Томић, за "Новости". - Више се није јавио, а његов телефон је недоступан.

УДАРИЛИ НА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

"РАДАНСКА РУЖА" је предузеће које запошљава самохране мајке, особе са инвалидитетом и жене старије од 50 година. Фирма је основана уз помоћ међународних донатора и бележи континуирани раст и развој. Бави се производњом слане и слатке зимнице. Њеним радницама је променила живот, а прве међу њима су радиле и без зараде како би је ставиле на ноге.