НОВОГОДИШЊЕ славље се ближи, а грађани воле да тих дана имају богату трпезу, што ће кућне буџете прилично истањити. Према грубој рачуници, четворочланој породици ће за три дана празновања бити потребна готово половина просечне плате, од 15.000 до 20.000 динара. То ће бити довољно да се почасти и понеки гост који сврати.

Гозба на српски начин тешко може да се замисли без печења, сарми, предјела, руске салате и слаткиша. Ако одлучите да купите готово печење, цена килограма јагњећег је 1.600, а прасећег 1.200 динара. За три дана је потребно пет килограма. У великим трговинским ланцима свињски бут и плећка коштају од 520 до 550 динара, а јунећи око 770 динара. Прасеће месо је 480, док је јагњеће 670 динара. У зависности од тога за коју врсту меса се определите и да ли је сирово или печено, треба издвојити од 2.400 до 6.000 динара.

- За 25 сарми са мало сланинице и сувих ребараца потребно је 1.225 динара, ако купујете листове киселог купуса - каже за "Новости" Јана из Београда. - Да бисте направили довољно руске салате за три дана, планирајте да утрошите 1.150 динара.

Прочитајте још - Празновање свеца велики издатак за кућу: Колико кошта славска трпеза?

Богатија торта, са лешницима и орасима, како каже Јана, кошта 1.500 динара.

- Алкохолно и безалкохолно пиће представља значајну ставку у буџету - објашњава наша саговорница. - Ако рачунамо флашу вискија, три флаше вина, три литре пива и исто толико сока, биће потребно око 3.500 динара.

Месне прерађевине су веома скупе, али и незаобилазне на празничној трпези. Цене сремске кобасице, кулена, димљеног врата, печенице, крећу се од 850 до 1.200 динара, а на акцијама се могу наћи и до 200 динара јефтиније. Пршута је најскупља и кошта од 2.400 до 5.000 динара. У просеку за предјело, које обухвата сухомеснате производе, качкаваље и фету, треба издвојити 4.750 динара.

Упркос јаким ценама, хипермаркети очекују повећану продају сухомеснатих производа током празника. Купци највише пазаре стишњену шунку, чајну кобасицу, кулен, димљену печеницу и врат.

- Пажњу потрошача све више привлаче квалитетнији производи, који су вишег ценовног ранга - кажу у трговинском ланцу "Универекспорт". - У односу на прошлу годину нешто је виша цена сланине и чварака, али продаја није опала, већ се креће узлазном путањом.


Фото Танјуг/С.Петровић

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић саветује потрошаче да не претерују у припремању обилних оброка за време празновања и да буду умеренији. Упозорава и да воде рачуна шта и где купују, како би уштедели.

Прочитајте још - Празновање свеца велики издатак за кућу: Колико кошта славска трпеза?

- Грађани треба да отворе четворе очи и да пре него што крену у куповину истраже цене у различитим маркетима и на пијацама - каже за "Новости" Паповић. - Све информације постоје на интернету и лако је упоредити их.

ОЧЕКУЈЕ СЕ СКОК ЦЕНА

МЕСНЕ прерађевине су поскупеле у односу на прошлу годину, а продаја у хипермаркетима остала је на истом нивоу. Очекује се да ће њихова цена наставити да расте, али конзумација неће падати. Ово за "Новости" кажу познаваоци тржишта. Објашњавају да је тај скок изазвала појава афричке куге свиња у Кини која је због дефицита свог сточног фонда принуђена на набавку свињског меса из Европе. Сировине су драматично поскупеле, а у Србији их нема довољно. Произвођачи свиња су смањили број грла због страха од афричке куге и подижу цене.