ВИШЕ од 45.000 нових привредних субјеката годишње се оснива у нашој земљи. Из републичког буџета у 2019. години издвојено је највише бесповратних средстава до сада за спровођење програма подршке сектору малих и средњих предузећа, у износу од 3,15 милијарди динара. Град Београд је у претходном периоду уложио око две милијарде динара за оснаживање стартап фирми.

То су јуче истакли учесници Европске недеље предузетништва у Београду, која се обележава у 37 европских земаља.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је отварајући овај скуп нагласио да су мала и средња предузећа генератор развоја локалних самоуправа.

- Београд је доста учинио за унапређење овог сектора - казао је градоначелник. - У претходном периоду је уложено око две милијарде динара, оснажено је 120 нових стартап предузећа, која су почела да функционишу, одржано је 130 различитих обука и 900 консултација, у којима је учествовало више од 1.000 предузетника који започињу посао.

Прочитајте још - Градоначелник Радојичић: У 2019. смо поставили темеље у области енергетске ефикасности

Александра Вучетић из Министарства привреде је истакла да су у првих девет месеци ове године основана 37.562 привредна субјекта.

- Од 2016. године министарство додељује средства за започињење пословања микро, малим и средњим предузећима - казала је Вучетићева. - У овом програму конкурише око 500 предузећа годишње, а до сада су одобрена укупно 1.122 захтева са око 807 милиона бесповратних средстава.

Подршка јачању српских предузећа настављена је кроз Програм промоције предузетништва и самозапошљавања, који се спроводи у сарадњи са немачким партнерима. Позив свим предузетницима, микро, малим, средњим предузећима и физичким лицима да конкуришу за доделу средстава отворен је 1. новембра, а последњи рок за слање пријава је 31. децембар. Сви који прођу селекцију прво похађају петодневну обуку у регионалној канцеларији Привредне коморе Србије.

ЗЕМЉА НЕ МОЖЕ НА КРЕДИТ

ПРЕДСТАВНИЦИ власти истичу да је развој пољопривреде један од приоритета, али не постоји могућност да се купи земља из кредита који се обезбеђују кроз програме подршке малим и средњим предузећима и предузетницима. Ово је на скупу истакла једна од предузетница говорећи о препрекама са којима се суочила. Представници Министарства привреде и ПКС су казали да ће размотрити овај проблем.