После фабрика у Прокупљу, Милошишту и Нишу, Краљево је четврти град у Србији у којем компанија Леони” приводи крају радове на модерној фабрици.

У њој ће до краја 2023. године бити запослено 5.000 радника.

С овим импозантним фабричким здањем и град на Ибру улази у породицу светског гиганта у производњи каблова за аутомобилску индустрију, који у 31 земљи света у свом стопроцентном власништву има 93 фирме са више од 85.000 запослених.

Ових дана у Леонију на Ратарском имању у Краљеву живо је и у фабричким халама, у којима већ ради око 600 радника, али и у фабричком окружењу.

Приступна саобраћајница, Улица Јована Дерока, проширена је, урађена је пешачка зона, паркинзи и други потребни објекти и више од 200 радника неколико грађевинских и других фирми раде финалне радове на пратећој инфраструктури. У току је изградња кружног тока на Ибарској магистрали код фабрике као и саобраћајнице која ће код водоторња спојити Ибарску магистралу с недавно реконструисаним надвожњаком, односно Улицом Јована Дерока.

Тиме је, како је својевремено обећао градоначелник Краљева Предраг Терзић, у потпуности испоштована динамика промена урбанистичких планова као и друге обавезе које је град преузео на себе у реализацији ове капиталне инвестиције на 60.000 метара квадратних.

ПОЧЕТКОМ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ КРЕЋЕ СЕРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА

Први конкурс за раднике у фабрици Леони у Краљеву расписан је половином јула 2018, с тим што је најпре попуњена управљачка структура и стручни кадар. У међувремену број запослених достигао је бројку од 600 у сталном радном односу. Тренутно се обука за нове радника обавља у Нишу, Прокупљу и Румунији, и почетком следеће године, како је у септембру прошле године, приликом посете Краљеву, обећао генерални директор компаније Леони, Клеменс Сакс, у овој фабрици, вредној 60 милиона евра, почетком наредне године требало би да почне серијска производња.

Иначе, Леони је стигао у Краљево на препоруку и уз огромно ангажовање председника Републике Александра Вучића. Према речима краљевачког градоначелника Предрага Терзића овом инвестицијом Краљево решава проблем незапослености и добија шансу да као град привредно напредује, након неколико деценија економског заостајања и пропадања.


Б92.нет