ЖЕЛИМО да спречимо бесплатан рад у многим, посебно мањим трговинама у Србији, где велики број запослених ради и по 60 сати недељно а евидентира им се 40 радних сати. Уз то, најчешће раде за минималне зараде. То је робовски рад.

Овако, за "Новости", иницијативу да се у трговинској делатности забрани рад недељом коментарише Југослав Ристић, председавајући Социјално-економског савета Града Крагујевца. Ристић објашњава да је крагујевачки Социјално-економски савет упутио званичан предлог Влади Србије, односно ресорним министарствима, и да су одлуку о покретању ове иницијативе једногласно подржали сви чланови. Додаје да иницијатива има и хумани карактер, јер такав рад дугорочно угрожава здравље радника, а негативно утиче и на њихове породице.

- Већина људи који раде у трговинама има само два слободна дана током месеца. У мањим трговинама то је већ одавно постало правило. Да не говоримо о другим врстама злоупотреба, где радници и не смеју да пријаве како и зашто добијају отказе. Уобичајено је да им послодавац каже: Ако нећеш, има ко хоће - појашњава Ристић.

Прочитајте још - НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори

Ристић, који је и председник овдашње организације Савеза самосталних синдиката, појашњава да је жеља да се овим предлогом радници заштите од злоупотреба послодаваца, те да је циљ проналажење системског решења како би се поштовала радничка права:

ПОТРОШАЧИ КАДА су у питању навике потрошача, треба имати у виду да куповину могу да обаве и петком или суботом, а многи су заборавили да до пре 15 година ниједна већа продавница није радила недељом. Било је дежурних радњи, као и апотека, уколико некоме нешто затреба да купи.

- Мислим да се, према тренутној ситуацији, штите послодавци који зарађују на невољама запослених. Треба заштитити раднике који стварају приход у овој, али и било којој другој привредној грани.

Да није само Крагујевац за то да се недеља прогласи нерадним даном за трговце, или да се другачије, то јест знатно више плаћа рад на тај дан, став је и представника Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС). Након недавног разговора са министром трговине и телекомуникација Расимом Љајићем, одлучено је да се формира радна група која ће до краја године изнети разлоге "за" и "против". Биће изнета детаљна анализа после разговора са представницима већих трговинских ланаца, малим трговцима, невладиним сектором, синдикатима и послодавцима и после тога ће дати предлоге. Синдикат АСНС ће тражити да се рад недељом плаћа више, са увећањем од 120 одсто, односно да се изједначи са радом за време верских и државних празника.

Грађани Крагујевца са којима смо разговарали о овом предлогу кажу да то није довољно јасно образложено, а има и оних који брину да се из свега тога не изроди нешто друго, да већи не прогутају мале.

- Као грађанин, желим комфор, и у том смислу хоћу да будем у прилици да у свако доба могу да купим оно што желим. Ако би се и усвојила таква иницијатива, требало би да се посебно води рачуна о томе да нови прописи важе за све и да се не наруши фер конкуренција - каже Зоран Михајлов.

Упућени напомињу да су трајање радне недеље, прековремени рад и остало већ уређени законом, и уколико има злоупотреба, то треба да решавају надлежне инспекције.

У ЕУ СЕ ВИКЕНДОМ ОДМАРАЈУ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ иницијативе, Социјално-економски савет, између осталог, наводи да је рад трговина недељом забрањен у девет земаља ЕУ, међу којима су Француска, Немачка, Аустрија и Пољска.

Како наводе, посебно значајним за ову иницијативу Савет је ценио податак да од 200.000 запослених у трговини, око 70 одсто чине жене.