ИЗГРАДЊА Моравског коридора, једне од најзначајнијих саобраћајница, званично почиње 15. децембра код Крушевца, између две будуће петље Крушевац-Исток и Крушевац-Запад. На том потезу су решени имовинско-правни односи и издата сва потребна акта за градњу, истакла је државна секретарка у Министарству саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Александра Дамњановић.

- То је први српски коридор чијом ће изградњом бити постигнута директна веза између два европска - рекла је Дамњановићева за РТС. - Свим грађанима који су становници тих насељених места, градова и општина била је дата могућност да дају своје сугестије и примедбе. Већина је усвојена, а односиле су се углавном на трасу пута.

Од 112 километра будућег ауто-пута, 21 се налази на подручју града Крушевца, где је планирано да буду изграђена два моста, две петље са наплатним рампама и један надвожњак који ће се налазити на месту старог моста код Јасике.

Прочитајте још - Моравски коридор по мери Кинеза

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић казала је да је експропријација земљишта почела у априлу и да је завршена на свих 1.700 парцела, колико заузима ауто-пут кроз општину. Остало је да се ураде, како каже, накнадне процене које се односе на друге објекте и усеве на тим парцелама. Биће подигнут и главни камп за људе и техничку оперативу.

- Урадили смо експропријацију за тај камп који има близу 27 хектара - објашњава Палуровићева. - У питању су биле 174 парцеле, а остаје да се заврши део који се односе на усеве.

Овај пројекат ће, како истиче, упослити грађевинску и путну оперативу, угоститеље и друге привредне гране.

СЛОЖЕН ПОДУХВАТ

ДРЖАВНА секретарка Александра Дамњановић каже да је у питању равничарски пут који иде долинама три Мораве и да је веома захтеван због географског положаја. Сложеност подухвата је у извођењу хидротехничких радова, односно регулационих радова на речним коритима, укупне дужине 68 километара.