МЕЂУНАРОДНИ сајам зимске спортске опреме, туризма и рекреације "Експозим" отворен је у четвртак на Београдском сајму и трајаће до недеље. Више од 50 излагача припремило је разноврсну понуду и попусте за нову и половну ски-опрему, као и јефтиније карте за скијалишта. Осим тога, ова манифестација је традиционално и одлична прилика за размену опреме.

Прочитајте још: Black Friday u Beogradu: Popusti koji se ne propuštaju

Већ првог дана, љубитељи зимских спортова стигли су под куполе Сајма. Упркос повољнијим ценама, рачуница ипак показује да је за комплет за скијање потребно издвојити право мало богатство. Зато је првог дана било више оних који купују половне ствари.

- Потребне су ми панцерице, а нове су скупе - каже Милена из Београда. - Одлучила сам се за ове половне од 50 евра. Делују очувано и број ми одговара. Док сам обилазила штандове, приметила сам велику разлику у цени коришћених панцерица. Најјефтиније су 2.400 динара, а неке су готово четвороструко скупље.

Одрасли који трагају за скијама са везовима треба да издвоје од 5.900 до 17.600 динара, док су дечје од 4.700 до 7.000. За половне скијашке јакне и панталоне мора да се издвоји пет хиљада динара, али купцима није промакло да се за свега 1.000 динара више могу наћи нове на снижењу.

- Изненађен сам ценом коришћених клизаљки - каже један посетилац. - Више су него што сам очекивао. Коштају од 3.000 до 5.000 динара, а за толико новца могу да купим и нове.

Када је реч о понуди нових ствари и за децу и за одрасле, она је велика и разнолика, као и распон цена. Тако су дечје скије са везовима од 12.000 до 22.000, а панцерице од готово четири до 12.000 динара. Велика потражња је за јакницама и панталонама, чија цена достиже и до 22.000 динара. Кацига може да се плати 3.000 динара, али има и модела који су пет пута скупљи.

Нове скијашке јакне уз попуст коштају 6.000 динара, а оне скупље, и то снижене, достижу до невероватних 95.000. Ипак, најскупље на снижењу су скије једне познате марке, за које је потребно издвојити чак 120.000 динара.

- Да бисте уживали у омиљеном планинском спорту нису вам потребне најскупље скије - каже, за "Новости", један од најбољих ски-сервисера у Београду. - Нема лоших скија, само лоших скијаша. Купите скије у складу са својим могућностима и забавите се. Не бих издвојио ниједан бренд као најбољи, има десетак познатих, а њихови производи су врло слични.

Родитељима се, како кажу посетиоци, највише исплати да за малишане изнајме комплетну опрему код оних који такву услугу нуде. Јер, за шест скијашких дана она кошта највише 4.500 динара. Изнајмљивање кациге се додатно плаћа 100 динара по дану.

И СНОУ-СКАУТ У ПОНУДИ

НА овогодишњи сајам стигао је и сноу-скут, што је новитет на нашем тржишту. Основни модел тог чуда за уживање кошта 58.800, док је цена оног са амортизерима "вртоглавих" 176.300 динара. Продавац истиче да може да се креће свим скијашким стазама и да је врло безбедан, а управљање се лако учи.