ШАБАЦ - Изградња аутопута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница почела је данас код Шапца, где ће се градити нови мост на Сави.

Обележавању почетка радова присуствовали су председник Србије Александар Вучић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, заменик председника азербејџанске компаније Азвирт, која је извођач радова, Караман Ахмедов, амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов, као и радници Азвирта.

Председник је истакао да је овај пројекат важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела наше земље са регионом, пре свега са БиХ. Вучић је рекао да никада раније није имао прилику да, у једном дану, потпише важан уговор - за Моравски коридор, и да истовремено стигне да отвори и припремне радове за други ауто-пут.

Саобраћајница ће, обећао је Вучић, бити изграђена на време и биће врхунског квалитета.

- Довели смо "Јазаки" у Шабац, али то није довољно. Хоћемо много више инвеститора. У Руми сам, чини ми се, отворио пет фабрика, али то није довољно. А сви хоће да дођу кад имају путеве. За три и по године од Београда до Дрине ће се стизати за сат времена врхунским путем без проблема. И то не да возите како Дробњак каже него како прописи налажу - нашалио се Вучић.

- Поносан сам на Србију. Изабрали смо да направимо разлику, изабрали смо да радимо, да трпимо бројне неистине и лажи, али да наставимо да се боримо - рекао је председник.

Како је председник Вучић рекао они који граде путеве, никога не мрзе.

- Знамо да је оних који мрзе ипак много мање него оних који хоће пристојну Србију. Уверни смо да ћемо сваку мржњу превладати, и ту нема стајања - рекао је Вучић.

Вучић је додао да је у почетку било много проблема, и да се суочавао са многим мукама.

Укупна дужина ове саобраћајнице је 77 километара, а процењена вредност реализације овог пројекта је 467,5 милиона евра.


Instagram


Комерцијални уговор за изградњу аутопута Рума-Шабац и брзе саобрацајнице Шабац-Лозница потписан је 19. новембра са азербејџанском компанијом.

Изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних пројеката у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.

Фото: Танјуг/ Т. Валић

Траса будућег државног пута ИБ реда је утврђена на основу генералног пројекта, плана подручја посебне намене и усаглашавања са представницима локалне самоуправе.

Пројекат је подељен на три деонице: деоница 1 ауто-пут Рума - Шабац дужине 21,14 километара, деоница 2 мост преко реке Саве дужине 1.327,5 метара и деоница 3 брза саобраћајница Шабац-Лозница дужине 54,58 километара.


Фото Танјуг/Т.Валић


Радови на том пројекту почеће на деоници 2.

Нов пут спојиће сремски и мачвански округ и решити вишегодишње проблеме становништва, али и захтеве привреде тог краја.

На правцу од Шапца ка Руми, кроз Кленак, Платичево, Хртковце и Јарак, прође дневно и до 15.000 возила.

Аутопут ће се градити од Руме до леве обале Саве и села Кленак у дужини од 21,14 километара.


Instagram


Са десне обале Саве градиће се брза саобраћајница која це бити дуга око 55 километара.

Спајаће их нови мост на Сави који ће бити дуг више од 1.300 метара.

Радови почињу на обали Саве, где ће се на три хектара налазити база и пункт.