МОРАВСКИ коридор, који би требало да повеже Ауто-пут "Милош Велики" са Коридором 10 и да се протегне од Прељине до Појата, биће изграђен за мање од четири године. То је у четвртак, после потписивања комерцијалног уговора, са америчко-турским конзорцијумом "Бехтел-Енка" у Председништву Србије најавио председник Александар Вучић.

Председник је истакао да ће овај коридор проћи кроз "срце Србије", и да ће бити први дигитални ауто-пут у нашој земљи. Планирано је да радови на деоници од 28 километара, од Појата до Крушевца, почну 15. децембра и да се окончају већ до новембра 2021. године.

- За мање од три године биће завршена деоница Чачак - Краљево што је додатних 31 километара и остаје да се за мање од четири године потпуно заврши 57 километар од Адрана до Кошева, односно од Краљева до Крушевца - објаснио је Вучић. - Људи су сањали о том ауто-путу деценијама и сада се њихов сан остварује. Моравски коридор повезује Чачак, Мрчајевце, Адране, Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Крушевац, Ћићевац и Појате. Спојиће и Копаоник и друга околна места, а до Врњачке бање ће се стизати за мање од сат и по времена.

Председник је навео и да ће овај коридор бити најшири у нашој земљи, јер су оба профила ауто-пута по 80 сантиметара шира од стандардних саобраћајница тог типа.

Прочитајте још - Моравски коридор са 10 излаза

Нагласио је да ће Моравски коридор спојити и Копаоник и друга околна места, као и да ће и Рашка, Нови Пазар бити много ближе Београду и другим градовима у земљи.

Како каже, већ до новембра 2021. биће завршен део до Крушевца, односно до Кошева у дужини 28 километара, за мање од три године биће завршен ауто-пут Чацак - Краљево што је додатних 31 километара и да остаје да се за мање од четири године потпуно заврши 57 килоематар од Адрана до Кошева, односно од Краљева до Крушевца.

Вучић је нагласио да ће то бити први дигитални ауто-пут, као и да ће бити до сада најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Захвалио је амбасади Велике Британије и америчкој Ексим банци, као и Турској на великој посвећености. Председник каже да ће већ "пре краја године бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат".

Фото В. Данилов

Каже да је Бехтел познат по изванредној ефикасности, као и да ћемо видети и како ради турска Енка.

Вучић је нагласио да ће Моравски коридор привући и много туриста у Врњачку бању и тај део Србије, а од Београда до Врњачке бање ће се стизати за сат и 25 или сати и 20 минута лагане вожње.

Напоменуо је да ће и инвеститори долазити више у тај део земље и да ће млади више остајати ту да живе.

"Много сам срећан, ово је за нас огроман вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије. Када ово урадите чека вас и други посао, већ имамо неке идеје", поручио је Вучић и додао да је то добар уговор и велика ствар за Србију.

"Пре свега честитам грађанима Србије, посебно људима који живе у моравичког, рашком и расинском округу. Добијају нови живот, јер ауто-пут значи бољи живот", поручио је Вучић.

Фото В. Данилов

- До краја године ће већ бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат - рекао је Вучић. - Ово је за нас огромна вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије.

Мајкл Вилкинсон, потпредседник и генерални директор за инфрастрктуру "Бехтела" за регион Европе је рекао да се ова компанија две године припремала за пројекат изградње Моравског коридора.

Током радова на том аутопуту, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Потписивању су присуствовали и амбасадор САД у Републици Србији, Ентони Годфри, амбасадор Републике Турске Танжу Билгич и амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд.

КОРИДОР ЗА 900 МИЛИОНА

УГОВОР,који су у четвртак потписали министарка грађевинарства Зорана Михајловић, Мехмет Тара, председник компаније "Енка" и Majкл Вилкинсон, потпредседник "Бехтела" и директор за област инфраструктуре за Европу, и председник компаније "Енка" Мехмет Тара вредан је 745 милиона евра. Осим ове суме, договорено је и додатних 20 одсто, односно око 150 милиона евра за додатне радове и директне и индиректне трошкове на изградњи.


Фото В. Данилов

ПОВЕЗАЋЕ ЉУДЕ И ФИРМЕ

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић је нагласила да изградња "Моравског коридора" представља економски интерес Србије не само због тога што ће повезати више од пола милиона грађана који живе на овом простору, већ зато што ће бити веза за више од 20.000 малих и средњих предузећа са најважнијим саобраћајницама.

- Очекујем од компанијe "Бехтел" и њеног партнера, турске компаније "Енка", да "Моравски коридор" изграде у року и по најновијим стандардима, да бисмо добили квалитетан и безбедан ауто-пут - рекла је Михајловићева. - Такође је важно да предузећа из Србије, са којима ће заједно радити, упознају са најновијим технологијама које се користе у изградњи ауто-путева.

УГОВОР ВРЕДАН 745 МИЛИОНА ЕВРА

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Е-761, од Појата до Прељине (Моравски коридор) биће потписан у Председништву са компанијом Behtel Enka UK Limited, у присуству Вучића. Уговор са Бехтелом је вредан 745 милиона евра (плус 20 одсто).

Фото В. Данилов


Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а чине га три деонице: Појате - Крушевац, дужине 27,83 км, Крушевац - Адрани, дужине 53,88 км и Адрани - Мрчајевци - Прељина, дужине 30,66 км.

Ауто-пут Појате - Прељина повезаће Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Коридор 11) и сва већа места у делу централне Србије у којем живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац.

Током радова на том ауто-путу, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.