РАДНИЦИ "Поште Србије" су у штрајку. Иако синдикати тврде да не стоје иза нових протеста запослених у овом јавном предузећу, блокиран је рад Главног поштанског центра у Земуну. Према сазнањима "Новости", не раде ни поштари, а не испоручују се ни пошиљке преко "постекспреса". Очекује се да се обустава прошири и на шалтере.

- Запослени "Поште" блокирали су у понедељак вече Главни поштански центар у Земуну, а многи шалтери у београдским испоставама у уторак нису уопште радили. Слично је било у Кикинди, Зрењанину и многим другим градовима широм Србије - каже Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката поштанских радника.

Он наглашава да синдикат не стоји иза овог штрајка радника, али подржава све њихове захтеве. Како је истакао, запослени су незадовољни зарадама које у просеку износе 37.000 динара.

- У "Пошти" од 15.000 радника, чак 11.000 прима између 32.000 и 39.000 динара - истиче Павловић. - То су поштари, шалтерски радници, курири, возачи и радници у преради пошиљака. Људи масовно напуштају посао, а многи су и на боловању. Зато данас у испоставама у Војводини и нема радника.

Прочитајте још - Потрошачи у Србији муку муче са робама и услуга: Ево на шта најчешће имају рекламације и притужбе

Поштански радници, поред повећања зарада, траже од Владе да спроведе конкурс за избор директора и Надзорног одбора.

Подсетимо, прошли протест, у организацији синдиката, био је у марту ове године. Штрајк је прекинут када су представници радника били на разговорима у Влади Србије. Ово је, практично, наставак јер договорено, према наводима радника - већином није испуњено. А договор је, како наводе, био да се до 30. новембра пронађе решење да се радницима са најнижим зарадама подигне коефицијент, а да се плате линеарно повећају.

БЕЗ ОДГОВОРА

"НОВОСТИ" су у уторак питања у вези са протестом запослених у "Пошти" упутили и овом јавном предузећу. До закључења овог броја одговор - нисмо добили.