Берлин -- Након скандала са Фолксвагеном, све више европских градова уводи ограничења или забране за дизел возила.

То у неповољан положај ставља препродавце половних аутомобила, преноси DW.

"Донедавно ми је продаја дизелаша ишла одлично, а сада их се не могу ослободити због тих забрана. Ево, Пасат дизел, еуро 6, скоро нов аутомобил, не могу да га продам ни за 7.000 евра нижу цену, говори Акајган Хасан, власник продавнице половних аутомобила у Немачкој.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Krševi neće lako do Srbije

Према подацима немачког удружења трговаца аутомобила, дизел возило старо три године, са 45.000 пређених километара, губи половину своје вредности.

У рукама немачких трговаца тренутно се налази око 350.000 новијих половњака, укупне вредности пет милијарди евра, који не могу наћи својег купца.

"Сви ми говоре терај ауто на Балкан, извези га у Србију, Хрватску, прешао је 300.000 километара, а може још толико", прича један трговац.

То је, по прилици, оно што немачки аутодилери и раде. Током 2018. године на источно и југоисточно европско тржиште из Немачке је извезено 226.000 половних возила. То је двоструко више у односу на 2013. годину, пре Фолксвагеновог скандала, када их је извезено 142.000.

Немци све мање купују дизелаше због забране, односно, ограничења, тзв. еколошких зона, које су у последњих неколико година уведене у педесетак немачких градова.

Дизелашима је забрањено да улазе у центар Штутгарта и Хамбургу, а према најавама, забране ће у будућности бити још и ригорозније. Истим стопама крећу и у Милану и Лондону.


Б92.нет