Узмите онолико новца колико вам стварно треба и ако не морате не задужујте се на максималан рок: Савети стручњака за узимање кеш кредита

К. МАЛЕШЕВИЋ

03. 12. 2019. у 20:00

Узмите онолико новца колико вам стварно треба и ако не морате не задужујте се на максималан рок: Савети стручњака за узимање кеш кредита

Depositphotos

Банке у последње време снизиле каматне стопе, а крећу се од 6,8 до 12 одсто. Уз пренос плате готово увек ћете добити повољније услове отплате

КУПОВИНА новог аутомобила, трошкови новог путовања или изненадни трошкови - банке свим грађанима нуде решење у облику готовинских кеш кредита, који су данас доступни за само 24 сата, чак и путем “онлајн” захтева. Ови кредити могу бити од велике помоћи и када планирате своје финансије на краће или на дуже стазе. Предуслов да кредит буде финансијски пријатељ је претходна подробна анализа свих могућности које кеш кредит даје, али и опасности од којих се треба заштитити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПЕНЗИОНЕРИ ЧЕСТО ДИЖУ КРЕДИТЕ: А, од деде - телевизор

Ненаменски” кредити у већини банака грађанима се нуде као кеш и потрошачки кредити. Благу предност економисти дају кеш-кредитима, посебно у случају када је намена кредита задуживање за неку конкретну куповину попут намештаја, новог аутомобила, беле технике и слично. С друге стране, постоје и оне банке код којих се више исплати задуживање у облику готовинских односно потрошачких кредита, али су оне у мањини. Потрошачки кредит подразумева да све планирано мора да се купи код једног правног лица односно фирме. У том случају, новац не добијају грађани на руке или рачун, већ банка, након добијене профактуре, паре директно уплаћује продавцу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стижу јефтинији кредити за грађане: Шта се крије иза новог Закона о осигурању депозита

Кеш-кредит је много једноставнији. Он омогућава да с новцем задужени грађани располажу како хоће и нико од службеника у банци клијенте неће ни питати за које намене узимају новац. Након одобравања кредита паре лежу директно на рачун. Оно што је планирано може се купити било где, било када и без компликованих процедура са профактурама.

Преломни тренутак за одлуку код које банке се задужити и за који кредит се одлучити свакако је висина каматне стопе, с којима се клијенти морају упознати пре свега од стране банкара. Посебно, да ли је камата фиксна или варијабилна, као и од чега ће зависити висина каматне стопе у будућности, уколико је реч о променљивој каматној стопи. Код кредита на краћи рок, за грађане је битан сваки динар за који се задужују. Готовински зајмови се углавном узимају у динарима, а камате су од банке до банке веома различите. Банке су у последње време почеле да обарају каматне стопе за кеш кредите, па се оне сада крећу од 6,8 до 12 одсто, с тим да је најчешће у понуди она од 8 до 9 одсто. Према статистици, грађани предност дају кредитима са фиксном каматном стопом, док је за варијабилне каматне стопе присутна доза неизвесности висине ануитета са протоком времена.

Стручњаци саветују клијентима да узимају онолико новца колико им стварно треба, а не онолико колико је банка спремна да одобри, и да не морају да се задужују на максималан рок. Тако је за клијента најважније процена својих финансијских капацитета.

- Пре него што се одлучите да ли ћете узети кредит, пажљиво размотрите важност потребе коју желите да финансирате на овај начин. Брзоплета и непромишљена одлука о задуживању може дугорочно оптеретити ваш кућни буџет.

За све оне којима је потребна мања сума новца, чисто да премосте предстојећи празнични период или, на пример, да испланирају једно лепо зимовање, право решење је краткорочни кеш кредит на 12 месеци, са минималном, фиксном ратом током целог периода отплате.


МОГУЋНОСТ РЕФИНАНСИРАЊА

У СИТУАЦИЈИ када месечна примања нису довољна за плаћање месечних обавеза по основу узетог једног или више кредита, једно од могућих решења је и рефинансирање тих обавеза. Кредит за рефинансирање је кредит који банка одобрава у сврху измирења обавеза створених по основу једног или више добијених кредита код једне или више банака. Узимањем кредита за рефинансирање грађани имају могућност да једним новим кредитом измирите једну или све постојеће обавезе према банкама без обзира на то да ли су оне доспеле за плаћање или не.

Уколико размишљате о узимању кредита за рефинансирање најпре проверите исплативост самог рефинансирања. Наиме, без обзира на то што вам нови кредит може испунити основни циљ - смањити висину месечне рате, треба имати на уму да приликом продужења рока отплате укупни трошкови по основу камате расту - упозоравају из НБС.


ПРИМЕР

МНОГЕ банке на својим званичним интернет-порталима нуде опције израчунавања потенцијалних задужења грађана. Тако ће се рецимо за износ кеш-кредита од 200.000 динара клијент једне од највећих банака у Србији за зајам одужити са 70.000 динара. Овај износ подразумева задуживање на 60 месеци, односно петогодишњу отплату кредита са фиксном каматном стопом од 12 одсто на годишњем нивоу, ефективном каматном стопом око 13,5 одсто и накнадом за трошкове кредита од 2.000 динара. Износ месечне рате био би око 4.500 динара, што у суми износи нешто више од 270.000 динара колико ће након пет година клијента коштати ово задужење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)