Ако желите дужи рок за отплату кеш кредита хитно поднесите захтев: Догодине максимум 7 година, а ускоро на снази још ниже границе!

К. МАЛЕШЕВИЋ

03. 12. 2019. у 19:27

Ако желите дужи рок за отплату кеш кредита хитно поднесите захтев: Догодине максимум 7 година, а ускоро на снази још ниже границе!

Depositphotos

Сви који желе додатну годину за плаћање, морају да се пријаве до краја месеца. Ипак, банке ће у појединим случајевима моћи да одобравају дужу отплату

ЗАДУЖЕЊЕ код банака за готовину више не може да се отплаћује пуних десет године, већ само на осам, а од 1. јануара се најављују нова ограничења. Следеће године такви кредити одобраваће се на седам година, а од 2021. на још годину мање.

Сви који желе дужи рок отплате, чиме је сама рата кредита нижа (али и укупна камата виша), уговор за кредитирање морају потписати до краја 2019.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Укроћено доживотно задуживање

Дакле, са новом годином, систематично се смањује и број година за отплату задужења - у 2020. години максималан рок отплате је седам година, док ће наредне рок бити смањен за још једну бројку. Ово ограничење важи и за потрошачке кредите, осим оних за куповину аутомобила који ће и убудуће моћи да се отплаћују осам година. Подразумева се, ограничења важе за новоодобрене кредите.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кеш кредит може само на осам година

Скраћење рока отплате кредита последица је тежње Народне банке Србије за спречавањем настанка проблематичних кредита у банкарском сектору и предупређивање финансијске нестабилности. Осим тога, циљ је и спречавање неконтролисаног одобравања ненаменских кредита становништву на рокове који нису у складу с ризичношћу ове врсте производа и кредитном способношћу сваког појединачног дужника.

Централна банка је ограничила и укупну месечну задуженост на максималних 60 одсто плате или пензије. Односно, ако неко има нето зараду 100.000 динара, рата не може да прелази 60.000 динара, дакле нешто мање од 500 евра месечно. Дужи рокови отплате клијентима су доносили нижу месечну рату, чиме је многима знатно олакшана кредитна способност. Ипак, и поред нових прописа банке ће моћи да одобравају кредите с дужим роковима отплате и дужницима с вишим степеном кредитне задужености, али ће за њих морати да преузму ризик.

- Степен кредитне задужености дужника утврђује се као однос укупних месечних кредитних обавеза и редовних нето месечних прихода тог дужника - наглашавају из централне банке Србије. - Ако банка од 1. јануара 2019. године одобри потрошачки, готовински или други кредит и тиме прекорачи степен кредитне задужености од 60 одсто или је степен кредитне задужености тог дужника пре одобрења таквог кредита био већи од 60 одсто, биће у обавези да умањује свој капитал за целокупан неотплаћени износ главнице потраживања од дужника, све до коначне отплате тог кредита.

Ипак, значајни пад камата готовинских и рефинансирајућих кредита последњих година учинили су да готовински ненаменски кредити буду најпопуларнији и најпродаванији банкарски производ. Упрво због тога је Народна банка Србије реаговала како не би дошло до повећања тешко наплативих кредита без обезбеђења, односно гаранције, а кеш-кредити се, по правилу, обезбеђују само меницом. Ово практично значи да је домаћа централна банка желела да на тај начин смањи ризик услед све веће задужености становништва.

Осим тога, подаци показују да су дужници у Србији изузетно високо задужени, те да стално рефинансирају своје обавезе, а то је могуће само с дужим периодима отплате. Након што клијенти успеју да врате дуг, добију додатни кеш и с дужим роком отплате уклопе се у критеријум максималне месечне оптерећености плате, чим се дуг и износ враћеног новца непрестано повећава. По својој суштини кеш-кредити за банку су ризичнији због брже процедуре, односно краћег периода одобрења, као и дугог периода отплате када настају ризици да дужник услед презадужености или због тога што је остао без посла не може да га врати. Да би неко добио овај кредит довољна је потврда послодавца о запослењу и меница, што је такође ризично. На ову врсту кредита хипотека се не ставља, то се не ради нигде у свету.

- Ове регулаторне новине још једна су у низу потврда континуираног настојања Народне банке Србије да правовремено успостави што адекватније и свеобухватније нормативне оквире за банке, на основу идентификованих појава на локалном банкарском тржишту и након спроведене квантитативне процене ефеката потенцијалних регулаторних решења.

КУПОВИНА АУТА НА ДУЖИ РОК

АКО банка почев од 1. јануара 2019. године одобри потрошачки кредит за куповину моторних возила чији је уговорени рок отплате осам и више година, биће у обавези да умањује свој капитал. Он се израчунава у складу с прописима за банке ради праћења испуњености прописаних показатеља адекватности капитала банке. Умањен капитал односи си се за целокупан неотплаћени износ главнице тог потраживања од дужника, све до коначне отплате кредита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Baki

04.12.2019. 11:07

Meni se cini da se stite banke a ne korisnici. Sta da rade penzioneri? Nemaju prava na sve Vrste kredita. Imaju obavezno zivotnoosiguranje kredita. Zbog cega smanjujete rok