СРБИЈА је заузела прво место у Европи по стопи привредног раста од 4,8 одсто у трећем кварталу ове године, показују актуелни статистички подаци Евростата - Европског завода за статистику. Ту позицију наша земља дели са Мађарском.

Ово је у понедељак рекао министар финансија Синиша Мали, оцењујући да привредни раст у овој години може да достигне 3,7 до 3,8 одсто.

- Ово је заиста огроман успех и невероватна вест за нашу земљу - казао је Мали. - Према најновијим подацима, стопа раста износи 4,8 одсто, што је и више него што смо прогнозирали.

Интензивни привредни раст је праћен снажном инвестиционом активношћу и већом личном потрошњом домаћинстава. Све то показује да у овој години привредни раст може да буде и већи од пројектованих 3,5 одсто, и да достигне 3,7 до 3,8 одсто, а следеће године да премаши 4 одсто.

Прочитајте још - Синиша Мали: Радим оно у шта верујем, а докторат бих најрадије поцепао

Раст привреде, према његовим речима, доприноси отварању нових радних места, а у тој сфери направљен је озбиљан помак, јер је стопа незапослености пала испод 10 одсто и сада је 9,5 одсто.

- Не желимо да се зауставимо, уводимо многобројне олакшице за привреду и нова запошљавања, што ће довести до новог полета економије и њеног раста - нагласио је министар. - Захваљујући повољним кретањима у реалном сектору и законским предлозима, који су тренутно пред посланицима, привреда ће бити додатно растерећена.