Тунелима ће вода са Рзава стићи и до Рудника: Градитељи о будућој акумулацији код Ариља

В. ИЛИЋ

02. 12. 2019. у 14:02

Тунелима ће вода са Рзава стићи и до Рудника: Градитељи о будућој акумулацији код Ариља

Сврачково, радови на брани одмичу по плану

Успешно се завршава грађевинска сезона на највећем градилишту западне Србије, акумулацији код Ариља. Очекује се да већ крајем следеће године река буде скренута кроз опточни тунел

ОВОГОДИШЊУ грађевинску сезону градитељи бране и акумулације Сврачково, код Ариља, завршиће одличним учинком, јер се приводе крају радови на изградњи сва четири тунела у будућој акумулацији на Рзаву. Од планираних 320 милиона динара за ову годину већ су изведени радови за 270 милиона, а како наводи Зоран Бараћ, директор ЈП "Рзав" из Ариља, посао се наставља у наредних десетак дана, можда и дуже уколико време дозволи.

Он је додао да се до сада стигло, грађевински гледано, до половине свеукупног посла, а изведени радови вредни су око 20 милиона евра. За највеће градилиште у овом делу Србије опредељено је 62 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Инвестиција вредна 20 милиона евра: Британци отварају фабрику у Зајечару, запошљавају 2.000 људи

- Очекујемо да ће већ крајем следеће године Рзав да буде скренут кроз опточни тунел како би се у сувом кориту подигла велика брана, висока 68 и дуга 211 метара, и можда ће већ до краја 2024. главни посао да буде окончан - рекао је Бараћ.

Завршена су сва четири тунела ове грађевине: опточни (240 са 8,5 метара), тунел темељног испуста на најнижој коти акумулације (204 са два метра), тунел за водоснабдевање (127 метара са два метра), као и тунел (дужина 80 метара) за прибранску хидроелектрану снаге 7,14 мегавата.

Дужина будућег језера биће девет километара, највећа ширина 600, дубина 54 метра, укупна запремина 27 милиона кубика. Ова вештачка устава чуваће планинску воду за сушне дане, и моћи ће да пружи 2.500 литара пијаће воде у секунди потрошачима, у Ариљу, Пожеги, Лучанима, Чачку и Горњем Милановцу.

- Већ следеће године цевовод којим фабрика у Ариљу снабдева Западну Србију биће продужен од Горњег Милановца ка Руднику, а даље постоји могућност да се грана ка Тополи, Аранђеловцу и Младеновцу, а то је предграђе Београда - казао је директор, додајући да је пројектом предвиђена градња још две узводне акумулације.

Радове са подизвођачима изводи београдско предузеће "Хидротехника-Хидроенергетика". Директор градилишта инжењер Ненад Јокић, каже, да ће се, када заврше опточни тунел са улазном и излазном грађевином, правити устава којом се скреће река, диже се предбрана, па онда брана.

- У срцу бране је језгро од глине, а довозићемо је из оближњег глиништа. Узводно и низводно од бране постојаће филтери и камени набачаји, а "лице" се ради од крупног камена. Правимо, дакле, треће брдо које ће да затвори ова два - закључио је Јокић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПКС позвала привреднике да помогну Албанцима после катастрофалног земљотреса

ПРОБНО ПУЊЕЊЕ ЈЕЗЕРА

НАКОН што се заврши изградња бране, уследиће чишћење акумулације, како би се уклонило дрвеће, хумус... Потом је предвиђено пробно пуњење, које ће бити надгледано. Иначе, за коначно пуњење акумулације биће потребно осам до девет месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације