Мали: Стање у ПИО фонду никад боље, држава све мање дотира пензије из буџета

Танјуг

29. 11. 2019. у 16:07

Мали: Стање у ПИО фонду никад боље, држава све мање дотира пензије из буџета

Фото: П. Милошевић

Мали је у Скупштини Србије рекао да ПИО фонд постаје све самосталнији
Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је стање у ПИО фонду никад боље и да се због све већег броја запослених смањује учешће из републичког буџета за исплату пензија.

Мали је у Скупштини Србије рекао да ПИО фонд постаје све самосталнији и да му све мање помоћи треба да исплати пензије које из године у годину расту.

Наводећи да је држава увек дотирала ПИО фонд како би се исплатиле пензије најстаријим суграђанима, Мали је навео да је учешће смањено са 50 одсто, колико је износило у једном тренутку на 22,5 одсто колико је данас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Мали: Сетом пореских закона до даљег растерећења привреде

“Од 2008.године до 2012.године велики број фабрика је био затваран, велики број људи је остао без посла, ти доприноси се нису уплаћивали сходно брзини повећања пензија или броју пензионера у Србији. Дошло је до тога да је држава из буџета издвајала све већи новац како би дотирала ПИО фонд за исплату пензија”, рекао је Мали.

Он је прецизирао да је 2008. године учешће трансфера из буџета у укупним приходима ПИО Фонда био 35,5 одсто и онда је то расло из године у годину, да би у једном тренутку дошло до 50 одсто, те да је ове године 22,5 одсто, а за наредну је планирано 20,2 одсто.

“Од 2008. године до данас никада мање из буџета се није издвајало за помоћ ПИО фонду, зато што у Србији имате никада већи број запослених, зато што се уплаћују порези и доприноси, отварају се фабрике у свим градовима Србије, они пуне ПИО фонд и из тога се исплаћују пензије”, рекао је Мали.

Он је истакао да су због тога пензије данас сигурне и на реалним основама расту из године у годину, и то захваљујући економским резултатима и стопи раста српске економије која је у трећем кварталу била 4,7 одсто, а у задњем се очекује 5,2 одсто.

Министар је подсетио да је пројектовани раст за идућу годину четири одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pitalica

29.11.2019. 20:20

Sta cemo sa onima koji napune 65 godina, a u PIO imaju uplaceno manje od 15 god staza. Njima PIO da 0 din penzije, niti im vrati uplaceni novac. Za 10-20 god, imacemo mnogo onih sa 65 god i manje od 15 god uplacenog staza