Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је стање у ПИО фонду никад боље и да се због све већег броја запослених смањује учешће из републичког буџета за исплату пензија.

Мали је у Скупштини Србије рекао да ПИО фонд постаје све самосталнији и да му све мање помоћи треба да исплати пензије које из године у годину расту.


Наводећи да је држава увек дотирала ПИО фонд како би се исплатиле пензије најстаријим суграђанима, Мали је навео да је учешће смањено са 50 одсто, колико је износило у једном тренутку на 22,5 одсто колико је данас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Мали: Сетом пореских закона до даљег растерећења привреде

Од 2008.године до 2012.године велики број фабрика је био затваран, велики број људи је остао без посла, ти доприноси се нису уплаћивали сходно брзини повећања пензија или броју пензионера у Србији. Дошло је до тога да је држава из буџета издвајала све већи новац како би дотирала ПИО фонд за исплату пензија”, рекао је Мали.

Он је прецизирао да је 2008. године учешће трансфера из буџета у укупним приходима ПИО Фонда био 35,5 одсто и онда је то расло из године у годину, да би у једном тренутку дошло до 50 одсто, те да је ове године 22,5 одсто, а за наредну је планирано 20,2 одсто.


Од 2008. године до данас никада мање из буџета се није издвајало за помоћ ПИО фонду, зато што у Србији имате никада већи број запослених, зато што се уплаћују порези и доприноси, отварају се фабрике у свим градовима Србије, они пуне ПИО фонд и из тога се исплаћују пензије”, рекао је Мали.

Он је истакао да су због тога пензије данас сигурне и на реалним основама расту из године у годину, и то захваљујући економским резултатима и стопи раста српске економије која је у трећем кварталу била 4,7 одсто, а у задњем се очекује 5,2 одсто.


Министар је подсетио да је пројектовани раст за идућу годину четири одсто.