Према подацима Националне службе за запошљавање, стопа незапослености је пала на 9,5 одсто.


Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да уколико се задржи тренд пада незапослености, постоји реална могућност да се следеће године достигне просек ЕУ од око седам одсто.


Мартиновић је нагласио да се у последњих неколико година радило на побољшању привредног амбијента.


"Доведен је велики број инвеститора и дошло је до оживљавања прерађивачке и производне индустрије", наводи Мартиновић.


Наводи да су сектори који бележе раст запослености трговина на велико и мало, грађевинарство, ИТ сектор и услуге.


Истиче да, када је реч о незапослености, бележи се и смањење разлика по регионима Србије.


"Разлике су још присутне, али се смањују. Београд, Војводина, Шумадија и западна Србија предњаче, док југоисточна Србија још заостаје. Можемо да кажемо да су Београд и Војводина у просеку земаља ЕУ", наводи Мартиновић.


Каже да је број незапослених и даље висок и додаје да се тренутно на евиденцији НЗС-а налази око 500.000 људи.


"Сигурно је да миграције утичу на смањење броја људи на евиденцији. Миграције су и пожељне и присутне у земљама западне Европе", указује Мартиновић.


Прочитајте још: Стопа незапослености у Србији најмања од 1995. године и износи испод 10 процената: Циљ је да сви могу да раде!


Према његовим речима, потребно је да порасту плате и да се створе бољи услови рада како би људи остајали у земљи, на чему се, како напомиње, већ ради.


Истиче да се раније на посао чекало четири или пет година, а да сада послодавци имају проблем да пронађу квалификовану радну снагу за одређене области.


"Уколико се задржи тренд пада незапослености, постоји реална могућност да се следеће године достигне просек ЕУ од око седам одсто", закључио је Мартиновић.