ПРВИ пут откако се мери незапосленост у Србији, од 1995, њена стопа је мања од 10 одсто. Грађани Србије су показали да марљивошћу, стрпљењем, трпељивошћу и великим радом можемо земљу која је имала 24 до 25 одсто незапослених, да извучемо из кризе, рекао је председник Србије Александар Вучић на отварању кинеске фабрике за производњу ауто-делова "Јанфенг отомотив интериорс" у Крагујевцу.

Он је нагласио да ни тиме није задовољан и да је циљ да се дође до нивоа у ЕУ, где је између шест и седам одсто незапослених.

- Привредни раст Србије ће ове године можда достићи и четири одсто, због великог опоравка индустријске производње и то је драстично више него што су предвидели за ову годину ММФ и Светска банка - казао је Вучић. - То би нам донело нову снагу и још већи замајац и за увећање плата и пензија у кратком временском периоду, али, да сачакемо тих неколико недеља и да то видимо.

У новоотвореној фабрици у Крагујевцу већ је запослено 200 радника, а планирано је да се у наредне четири године ангажује још 570 радника, а вредност производње би до 2023. требало да достигне 76 милиона евра.

- Првих 400 биће ангажовано до краја ове године - каже Вучић. - За нашу земљу је запошљавање кључно, а Србија први пут има мање од 10 одсто незапослених. Занатлије - столари, тесари, заваривачи ускоро ће имати веће плате од менаџера и пи-ар стручњака.

Према мишљењу Зорана Мартиновића, директора Националне службе за запошљавање (НСЗ) ово је најбољи резултат и остварење циља Владе постављеног још 2014.

Прочитајте још - Брнабић: У Србији коначно незапосленост испод 10 одсто

- Оно што је пре пет година свима деловало недостижно, показало се, међутим, да је и те како достижно. Побољшањем привредног амбијента, оживљавањем производње, страним и домаћим инвестицијама полако се стиже и до остварења коначног циља, а то је европски просек. Број људи на евиденцији НСЗ такође пада у континуитету. Стопа ативности и стопа запослености расте и очекује се да се тај тренд настави и у наредном периоду - истиче Мартиновић.

Професор социологије рада Дарко Маринковић сматра да је Србија на добром путу и да корак по корак сигурно иде напред, а да су нови послови и отварање фабрика пут ка економском и технолошком напретку који свакако воде бољем квалитету живота обичних људи.

- Људи данас све мере по дебљини новчаника, а он је, иако скромно, све дебљи - каже наш саговорник. - То свакако води порасту вредности динара и кредитног рејтинга наше земље. - Поједине опаске да се у Србију доводе нижеразредне индустрије за мале паре - не стоје, јер инвеститори улажу према својим интересима. Наш циљ требало би сада да буде повећање стручности наших радника, чиме ће нам се отварати и нове могућности.

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС), тврди да не може да се занемари чињеница да се многе фабрике, попут ове у Крагујевцу, отварају широм Србије и да има нових радних места, али чини јој се да је ситуација, што се тиче смањења стопе незапослености на терену, мало другачија од званичне статистике.

- Мислим да није само запошљавање разлог смањења стопе незапослености, већ и другачија методологија обраде података - каже Савић. - С друге стране, велики број људи данас одлази у земље ЕУ у потрази за послом.

ДОБРА ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ

- МНОГИ наши купци и произвођачи су изградили фабрике у централној и источној Европи - каже Стив Месарош, представник компаније "Јанфенг". - Србију смо изабрали за ширење, јер се ауто-индустрија помера ка истоку. Ово је добра географска позиција за наше послове у централној Европи и нове планове за ефикасан транспорт у том региону. Компанија "Јанфенг" има производне погоне и центре у више од 20 земаља света, а у око 110 фабрика запослено је више од 32.000 радника.