УМЕСТО једне праве законске регистрације, поједини привредници платили су и дупло више. Слични називи регистра, једног званичног и једног приватног, ударили су по џепу предузетнике и власнике фирми који нису пажљиво читали дописе пристигле на своју адресу. Агенција за привредне регистре, једина званична у којој морају да се региструју сви они који желе да послују у Србији, летос је већ упозоравала да је реч о врсти обмане јавности. А, сада је пресавила табак и пријаве против фирме "Агенција регистар услуга" поднела и полицији, и надлежном тужилаштву.

"Новостима" су се протеклих дана обратили предузетници којима су поштом стигле уплатнице за упис промена у приватни "Привредни регистар".

Наша читатељка је привремени прекид пословања, на шта као предузетник има право, у званичан регистар Агенције за привредне регистре уписала 17. октобра. За регистрацију ове промене платила је 750 динара, као што је прописано подзаконским актом.

На кућну адресу јој 11. новембра, са адресе привредни регистар.рс, стиже коверта са истакнутим њеним пореским личним бројем и понудом да плати 4.000 динара, у року од осам дана, за упис податка о прекиду обављања делатности. Напоменуто је да, по истеку осам дана, накнада за упис износи 16.000 динара.

Први регистар, при АПР, је једини законски обавезан за све фирме, предузетнике, удружења, туристичке агенције, које желе да послују у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АПР упозорио: Нисмо слали никакве коверте са уплатницама

Други регистар, сличног назива, припада предузећу основаном у мају ове године, под именом "Агенција регистар услуга", регистрованом на Новом Београду за делатност рекламних агенција. Као једини власник се води Марко Аврамовић. Упис у овај приватни регистар је на добровољној бази, што је јасно и видно назначено тек на његовој интернет- страници, али не и у допису који се шаље предузетницима.

- Агенција за привредне регистре обавештава привредне субјекте да се обратила МУП-у, надлежном тужилаштву и Регистру националног Интернет домена Србије да предузму мере из својих надлежности против "Агенције регистар услуга доо", која шаље регистрованим привредним субјектима дописе са понудом за упис података у PrivredniRegistar.rs, користећи базу података АПР-а на незаконит начин - истичу у АПР. - Како уз дописе стижу и попуњене уплатнице са назначеним износима који се крећу од 500 до 16.000 динара, чији је прималац "Агенција регистар услуга", упозоравамо да овакви дописи не потичу од АПР.

"Новости" су у уторак контактирале са "Агенцијом регистар услуга" и телефоном и мејлом. Речено нам је да ће нам се надлежни јавити са одговором, што се до закључења овог броја није догодило.


НЕ ШАЉУ ДОПИСЕ

АГЕНЦИЈА за привредне регистре АПР не нуди своје услуге телефоном. Не шаље на кућне и пословне адресе дописе са попуњеним уплатницама. Од оснивања, па до регистрације сваке промене у једином званичном и законом обавезном регистру АПР, власници фирми, радњи, туристичких агенција, удружења... сами попуњавају пријаве и сами их достављају у АПР, уз плаћање накнаде прописане подзаконским актом.

- У протеклом периоду је пријем дописа "Агенције регистар услуга" изазвао забуну и узнемирење код дела корисника, који су уплатили назначена новчана средства и чији су подаци објављени на порталу PrivredniRegistar.rs, јер су привредни субјекти били доведени у заблуду да се у конкретним случајевима ради о упису у наш регистар - истичу у АПР.