За он-лајн куповину до 50 евра плаћате само ПДВ, на граници нема дажбина за робу вредну до 100 евра: Цариници упозоравају грађане да не забораве на додатне трошкове

С. БУЛАТОВИЋ

27. 11. 2019. у 20:00

За он-лајн куповину до 50 евра плаћате само ПДВ, на граници нема дажбина за робу вредну до 100 евра: Цариници упозоравају грађане да не забораве на додатне трошкове

Цариници ће контролисати грађане при повратку из шопинга Фото промо

Ако у коферима носе робу вреднију од 100, али не и преко 3.000 евра, обрачунава се царина од 10 одсто и 20 одсто пореза на додату вредност

У ЈЕКУ потрошачке грознице "црног петка" грађани Србије би лако могли да забораве да крпице, накит, козметика, уређаји купљени у иностростанству, на невероватном попусту, ипак, неће баш тако јефтино платити. Уколико у шопинг потегну преко границе, морају да имају на ума да су царинских дажбина ослобођени на робу вредности до 100 евра. Уколико су купохолочари преко интернета - царину не плаћају на пакет до 50 евра. Све преко тога, а за он-лајн и до лимита, обрачунава им се и - порез на додату вредност.

Ако у коферима носе робу вреднију од 100, али не и преко 3.000 евра, обрачунава се царина од 10 одсто и 20 одсто пореза на додату вредност. Дажбине могу да плате на самој граници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ни поклон због царине није бесплатан

- Потпуно је природно да људи пожеле да искористе могућност великих попуста током "црног петка", који је популаран у суседним земљама, само не треба да забораве на важеће прописе у путничком промету које наша служба доследно спроводи - каже шеф царинске испоставе Хоргош Будимир Загорац. - Захваљујући сарадњи са суседном администрацијом, након повраћаја ПДВ, вредност робе коју су путници набавили позната је свим службама које раде на граници - тако да је простор за злоупотребе и непријаву сведен на минимум.

Царина упозорава и све наше суграђане који су се намерили на понуду на Aliexpress, Ebay, Amazon... Ко потроши више од 50 евра, приликом пријема пошиљке, мораће да плати и царину од десет одсто и ПДВ од 20 одсто. Ко је куповао до 50 евра, плаћа само ПДВ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Управа царина: Робa ће се пратити електронски

- У 90 одсто случајева се догађа, да пошиљке купљене преко интернета пристижу без пратеће фактуре, на основу које би могла да се установи вредност робе - објашњава шеф царинске испоставе "Пошта Београд" Слободан Марковић. - Царински службеници осим рачуна, за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе, попут упоређивања вредности сличне или истоветне робе. Зато приликом куповине преко интернета треба инсистирати да продавац пошаље фактуру уз пошиљку, јер када пристигне пошиљка без пратећег рачуна, царински службеници морају на други начин да утврде вредност пристигле робе.


И ТРАНСПОРТ У ОСНОВИЦИ

ВАЉА имати на уму да се у сваком случају више исплати ако се наручује роба без трошкова испоруке, јер и ти трошкови улазе у царинску основицу. Уколико се преко интернета купе ципеле од 100 евра, оне на крају коштају 132 евра. Царина је десет, а ПДВ још 22 евра. Уколико за ципеле од 100 евра транспорт кошта 20 евра, на дажбине иде још 38,4 евра. Те ципеле на крају коштају укупно 158,4 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

bedno

28.11.2019. 01:50

Bas je bedna ova nasa Srbija, beda i primitivizan koju uzimamo zdravo za gotovo jer kao niza bica smatramo da to tako treba. !0% pa dodatna vrednost 20% da ti zamaze oci da se ne radi o 30% carine, pa preko bednih 100 eura kopanje i otimanje za sitne vrednosti... uzas, beda siromastvo i primitivizan od trenutka kad udjes u Srbiju. Ko nije ziveo van misli da je ok otimati kad kupis cipele od 130 eura.

MIsa

28.11.2019. 11:25

@bedno - Svaka cast za komentar. Moram da dodam da je ovde na sceni mentalna beda. Koliko sam ranije bio ponosan na svoje poreklo, toliko me je danas sramota. Svi mi koji smo ostali ovde, postali smo deo ove moralne bede.