ПОДИЗВОЂАЧИ грчке компаније "Актор" остали су "кратких рукава" после завршетка изградње Коридора 10. Ова компанија, која је добила посао за изградњу чак четири деонице на Источном краку, остала је дужна милионе евра.

Власник једног од предузећа каже да им грчка фирма за робу и услуге није платила око 60 милиона динара, због чега су током ове године подигли три тужбе пред Привредним судом у Београду. Још већи цех су направили фирмама које су их снабдевале каменом и осталим материјалом који су уградили у ауто-пут.

- Стално смо се с њима натезали, а пре неколико месеци смо прекинули сарадњу - каже власник оштећене фирме. - Каснили су, па би у неком тренутку платили део дуга. Понашају се бахато и уцењују. Траже да им отпишемо од 20 до 30 одсто дуга, да бисмо добили остатак. Ми смо суду доставили готове, потписане фактуре, тако да нема дилеме о томе да смо већ давно морали да добијемо те спорове. Не разумемо зашто се то одуговлачи, јер су ситуације чисте. Јасно је да дужник мора да плати јер му је роба испоручена.

Званични податак о томе колико "Актор" укупно дугује немају ни "Коридори Србије". Они тврде да према извођачима радова и осталим учесницима у пројекту изградње Коридора 10 немају никаква финансијска дуговања.

Прочитајте још - Погледајте снимак из ваздуха последњег крака Коридора 10: Шест трака, 87 километара, чекали смо га 10 година! (ФОТО+ВИДЕО)

"Коридори" су, као инвеститор радова, пре две године посредовали у преговорима између "Актора" и десетак привредника, којима су дуговали седам милиона евра. Према сазнањима "Новости", тај дуг у међувремену не само што није исплаћен, већ је и додатно нарастао.

У "Коридорима Србије" кажу да они ником ништа не дугују и да нису овлашћени да посредују у споровима између извођача радова, подизвођача и добављача. Напомињу да су током реализације пројекта пратили све активности извођача.

- Тамо где је било оваквих или сличних проблема, подсећали смо извођача на важност чињенице да у складу са уговором извршава своје обавезе према ангажованим подизвођачима и добављачима - наводе у "Коридорима" . - Ми потписујемо уговор са извођачем радова, а у овом случају то је "Актор". Грчка компанија ангажује своје подизвођаче и добављаче са којима склапа уговор. Овај однос представља правни однос између два привредна субјекта који делује "интер партес", односно производи права и обавезе само између уговорних страна које у њему учествују, те у том смислу наше предузеће нема ингеренцију да у оквиру њега иступа.

У компанији "Актор" нису желели да одговоре на питања "Новости" у вези са дуговањима која имају према српским привредницима.

ЧЕКАЈУ ТЕХНИЧКИ ПРИЈЕМ

У "КОРИДОРИМА Србије" кажу да ће "Актор" бити присутан на Коридору 10 до окончања процедуре техничког пријема и добијања сертификата о преузимању радова.

- Његово ангажовање се односи на завршетак радова по примедбама стручног надзора и Комисије за технички пријем изведених радова - објашњавају у "Коридорима". - Извођач је ангажован на завршним радовима регулација река, уређења локалних путева, као и на завршним мерама уређења и санације косина великих димензија, а све изван трасе ауто-пута и без утицаја на безбедност јавног саобраћаја.