Горење продало робну марку Тики и фабрику у Старој Пазови Швеђанима

Танјуг

20. 11. 2019. у 10:09

Горење продало робну марку Тики и фабрику у Старој Пазови Швеђанима

Горење Тики,фото Горење

Горење Група је продала фабрику за производњу грејача за воду Горење Тики из Старе Пазове шведској компанији Нибе Индустриер, објавио је словеначки произвођач апарата за домаћинство на Љубљанској берзи

Горење Група је продала фабрику за производњу грејача за воду Горење Тики из Старе Пазове шведској компанији Нибе Индустриер, објавио је словеначки произвођач апарата за домаћинство на Љубљанској берзи.

"Данас смо закључили уговор о продаји 100 одсто акција компаније Горење Тики д.о.о., компанији Нибе Индустриер АБ, једном од кључних играча на европском тржишту електричних грејача воде", пише у саопштењу Горења Групе.

У обавештењу се не наводи вредности трансакције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Gorenje" u Valjevu gradi još jedan pogon

Напомиње се да ова продаја представља наставак стратегије дезинвестирања споредних делатности групе, како би се фокусирала на своју основну делатност производње и продаје кућних апарата.

Горење Тики, основано 1951. године од када и послује као део групе Горење, остварује годишњу продају од око 35 милиона евра и има јаку тржишну позицију у источној Европи. Своје производе извози у више од 40 земаља, а највише у Украјину, Немачку, Аустрију, Словенију и Русију.

Главни извршни директор компаније Нибе, Гертерик Линдквист, поручио је у саопштењу да ће Тики ојачати њихову тржишну позицију као једног од највећих произвођача грејача за воду у Европи, и да ће путем ове аквизиције компанија добити и приступ производним капацитетима у Србији.

Цео менаџерски тим у Старој Пазови остаће на положају, Горење ће и даље бити индустријски купац њихових производа, док ће Нибе добити робну марку "Тики", додаје се.

Компанија Нибе, која је листирана на берзи у Стокхолму, остварила је прошле године око 2,1 милијарди евра прихода и добит од око 190 милиона евра након опорезивања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације