ПРЕДЛОЖЕНИ буџет за 2020. је у задатим оквирима релативно добро планиран. Највећа економска грешка која се односи на планирану буџетску политику у следећој години направљена је пре израде буџета - ребалансом за 2019. годину. Тим ребалансом дефинисано је прекомерно повећање плата у општој држави у просеку од 9,6 одсто, знатно брже од раста привредне активности, што је унапред определило велики део расхода у буџету за 2020, оценио је Фискални савет у својој анализи.


Прочитајте и:Da bi se isplatila izgradnja Koridora 10, putarinu će platiti 60 miliona automobila


Преостала буџетска средства расподељена су углавном на добар начин због чега Фискални савет предложени буџет за 2020, који је данас на дневном реду седнице скупштине, начелно оцењује позитивно.

- Залажемо се за повећање зарада у јавном сектору, али тај раст мора да прати економску снагу земље и њен раст - истакао је председник ФС Павле Петровић, додајући да су плате у овој и следећој години могле да расту до 5,5 процената, у складу са номиналним растом БДП.

Како истиче, због плата је растерећење привреде мање:

- Оптерећење је смањено са 63 на 61 посто, а Савет је предлагао да буде смањење до 58 процената, што би било значајно растерећење привреде.