ИЗА бомбоњере "Камила" која је до наших рафова стигла са Косова и Метохије, стоји компанија из Турске, која је у околини Призрена отворила свој погон. Прича о "Великој Албанији" и овог слаткиша, овај пут, изгледа да нема много везе, јер распоред бомбона у њој, ипак, подсећа на мапу Турске.


С друге стране, прашина је прилично подигнута у нашој земљи око бомбоњере која долази са Косова, а како нам је потврдио Горан Паповић, председник Националне организације за заштиту потрошача, нико од њих овај слаткиш није видео у нашим радњама.


- Ова прича је стара више од годину и по дана и чак када смо први пут за њу чули, нико је није донео код нас, тако да је никада нисмо видели - казао нам је Паповић. - Позивамо тог ко је то пријавио да дође до нас и да је донесе, заједно са фискалним рачуном. Јер су увек потребни докази. Без тога не можемо ништа да урадимо. То да се на њој види мапа Велике Албаније нема смисла, а добављач је задужен и за декларацију, па на њој не би смело да пише "увоз са Косова". То је и најмањи проблем. Питање је квалитета робе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Како ђаци једне албанске школе праве мапу Велике Албаније (ВИДЕО)


Према речима Паповића, није јасно одакле се ова прича сад баш појавила у јавности, а исто тако, не зна ни где се то "широм Србије" продаје, јер је они из удружења нису ни видели.


У Министарству трговине су нам рекли, да уколико буде пронађена негде на територији Србије, а да притом није правилно декларисана, биће повучена са рафова.
ДЕКЛАРАЦИЈА

КАКО су нам рекли у Министарству трговине, сва роба која долази из јужне српске покрајине мора да има на декларацији следеће обележје - Косово*, Косово/1244 РС, Косово, Србија, Косово/Србија или УНМИК/Косово.

УПРАВА ЦАРИНЕ: ПАПИРИ РЕГУЛАРНИ

КАКО су за "Новости" изјавили у Управи царине, утврђено је да је током 2018. и 2019. године, чоколадне десерте, произвођача "Каимила", у четири наврата из Призрена, увозила фирма са Новог Београда.

- Увидом у приложену увозну документацију, утврђено је да ни у њој, као ни на отисцима печата предузећа са територије АП КиМ нису уочене одреднице, нити карактеристике државности - кажу у Управи царине. - Како је и у овом случају увозна документација била комплетна, са свим неопходним сертификатима о исправности, није било никакве сумње због које би товар био детаљно прегледан, тако да царински службеници нису ни могли да виде декларацију на самом производу. Ако је већ такав производ уочен на рафовима наших продавница, даље поступање са њим свакако није у нашој надлежности.