СЕТВА пшенице још није готова, а до сада је "златно" зрно посејано на више од 400.000 хектара. Када буде било све завршено, за неких 15 дана, очекује се да ће пшенице бити на неких 500.000 до 550.000 хектара, што је у просеку за нашу земљу. Стручњаци кажу, да је то више него довољно за наше потребе, али и да може бити и за извоз.

Прочитајте још: Расту приноси житарица, али не користимо пун потенцијал: Стручњак открива како могу бити 20 одсто већи

Према речима Вукосава Саковића, председника Удружења "Жита Србије", последњих десетак година, пшеница се сеје на између 550.000 и 650.000 хектара, а ниједна сетва није била завршена пре почетка децембра. То значи, да ни ова неће бити раније готова.

- Пре средине децембра нећемо са сигурношћу знати колико смо посејали пшенице - испричао нам је Саковић. - У овом периоду нисмо имали више ни прошле године посејано. Подаци се мењају из дана у дан. Сеје се још, али очекујемо да ће бити на неких 550.000 хектара. Ово ће бити једна просечна и нормална сетва. Свакако, до краја има још неких 15 дана. Оптимални рокови сетве били су искључиво за домаће сорте. Сада се сеје много више сорти пшеница, па су и ти рокови различити. Доста су се промениле и временске прилике. Последњих година имамо јесен која је дуга и топла. У овом тренутку ништа није алармантно, само је питање када ће то бити готово.

Прочитајте још: Наставља се пад српске прехрамбене индустрије: Куга успорила извоз меса

Сваке године стручњаци саветују ратарима да сеју сертификовано семе пшенице, а не оно које настаје у домаћој радиности, са "тавана". Неквалитетно зрно, које не може да издржи све временске услове, на крају заврши као сточна храна. Ипак, поједини ратари, истичу да им се због ниске откупне цене пшенице не исплати да набављају сертификовано зрно.

ИЗВОЗ ЗАВИСИ ОД ГОДИНЕ

КАКО нам је испричао Саковић, пшенице ће бити довољно за наше потребе, а да ли ће је бити и за извоз, то само зависи од године каква ће бити.

- Изнад наших потреба ће свакако бити - говори Саковић. - Нама треба око 1,5 милиона тона, а то роди на неких 350.000 хектара у лошијој години или на око 300.000 хектара када је добра година. Све што роди више од тога иде у извоз. О томе је, међутим, рано да се говори.