Аеродром "Морава" је идентификациони код "КВО" добио на захтев "Ер Србије", каже директор тог аеродрома. Истиче да аеродром има дозволу за летење, а уверен је и да авио-компаније неће пропустити прилику да се јаве на тендер за обављање летова за Беч и Солун.

Међународно удружење за ваздушни саобраћај званично је доделило Аеродрому "Морава" идентификатор локације са три слова – "КВО".


Директор аеродрома Драган Бугариновић истиче да је код битан за авио-превозника и да до сада није постојао јер није ни било летова.


"Код је добијен управо на захтев авио-компаније, а у овом случају је то била 'Ер Србија' која је приликом свог првог лета приликом отварања и поднела захтев за добијање тог кода, тако да је он и званично објављен", рекао је Бугариновић, истичући да аеродром има дозволу за летење.


Тендер за избор најбољег понуђача за летове из Краљева, на релацијама за Беч и Солун, истиче у четвртак.


"Надлежно министарство расписало је тендер за пријавивање заинтересованих авио-компанија за обављање авио-превоза на линијама од јавног интереса и то од почетка децембра, како је и у условима тендера и то три пута недељно линија за Беч", рекао је Бугариновић.


Уверен је да авио-компаније "неће пропустити овакву прилику".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Да би се исплатила изградња Коридора 10, путарину ће платити 60 милиона аутомобила

"На овај начин оне у почетку деле ризик са државом, на овај начин ће линије сигурно бити у функцији и нема разлога да се компаније не пријаве и аеродром крене са летовима од децембра", навео је Бугариновић.


Аеродром "Морава" настао је конверзијом из војног аеродрома у Лађевцима у мешовити војно-цивилни.


Пре неколико дана Министарство одбране добило је од Владе Србије 155 милиона динара за извођење додатних радова на аеродрому "Морава".


Радови су нужни како би се добила дозвола Директората за цивилно ваздухопловство за дужину писте, летење у условима смањене видљивости и активирање система светлосног обележавања аеродрома "Морава".