КИНЕСКА компанија "Зиђин", стратешки партнер Рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор", започела је израду пројекта за комплетну реконструкцију и проширење постојеће топионице у кругу тог предузећа. Реч је о инвестицији која ће, по досадашњим рачуницама, износити више од 200 милиона евра.

Ово је, за "Новости", потврдио Александар Миликић, градоначелник Бора.

- У разговору са представницима "Зиђијена" потврђено ми је да овај пројекат, али и још много других, у припреми - казао је Миликић. - Како ми је предочено, уместо садашње топионице, која има капацитет прераде од 80.000 тона бакарног концентрата годишње, у року од највише четири године, овде ће нићи нови металуршки агрегат у коме ће се топити до 200.000 тона те сировине.

Паралелно са проширењем капацитета топионице, инвестираће се, уз постојећа два, и у куповину и монтажу још два конвертора - машина у којима се састав концентрата бакра са 62 одсто "пење" на 99,8 процената.

- Планиране су и куповина и уградња нове анодне пећи, где се, након третмана у конверторима, добија бакар чистоће 99,85 одсто - наводи за наш лист извор из "Зиђина". - Након тога, та сировина ће ићи на прераду у потпуно нову "Електролизу", где се добија финални производ - црвени метал готово стопостотне чистоће.

По речима нашег саговорника, "Зиђин" ће инвестирати и додатна средства како би се, поред постојеће, направила још једна фабрика за производњу сумпорне киселине.

- У постојећој фабрици сумпорне киселине сада се годишње производи до 400.000 тона те сировине - истиче наш саговорник. - По пуштању у рад другог погона, овде ће се годишње, као пратећи производ у продукцији бакра, добијати између 900.000 и милион тона сумпорне киселине.


Прочитајте и: Kineski gigant stiže u Srbiju: Šta donosi uvođenje platforme za mobilnu i onlajn naplatu "Alipej" ?Градиће се и нов погон за пречишћавање отпадних вода и гасова, тако да ће, пре него што доспеју у атмосферу, у том погону бити "хватано" чак 99,8 одсто свих отпадних гасова.

- Све ово је неопходно јер се очекује отварање нових рудника у Бору и Мајданпеку, због чега и капацитети прераде морају бити већи, уз максимално придржавање строгих еколошких прописа - додаје наш саговорник.


ДВОСТРУКО ВИШЕ

ВЕЋ ове године, по садашњим резултатима, "Зиђин" ће из сопствених сировина произвести око 80.000 тона бакра, односно готово двоструко више у односу на период пре него што је децембра 2018. године преузео већински пакет у РТБ "Бор".