МАЛА фарма оваца у селу Балосава код Кнића, још је једна добра прича о задругарству у Србији. Деда и унук, Драгутин Ђурић (78) и Марко Анђелковић (31), узгајају овце са француским педигреом - ил де франс. За три године, колико фарма постоји, колекције од 50 уматичених "францускиња" већ су награђиване на сајмовима сточарства.

Раса која се гаји на фарми "Ђурић-Анђелковић" узгаја се због јагњади и вуне. Због лакшег продора на тржиште и доласка до купаца, Марко је одлучио да се удружи са другим одгајивачима исте сорте. Ускоро ће бити и званично регистрована специјализована задруга "Јагње", при Задружном савезу Шумадије, Јагодине и Поморавља, а коју чини пет младих сточара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Брзо, ефикасно и економично задовољење правде за незадовољне купце: Нови Закон о заштити потрошача као спас од насртљивих трговаца


- На нашој фарми, ја сам пастир, а унук директор - кроз смех нам говори деда Драгутин и показује нам "француске даме" које се расположено шеткају по ливади.

Ђурић је родно село напустио као млад, провео радни век у крагујевачкој "Застави", а после пола века поново се вратио у Балосаву да помогне унуку од ћерке Марије. А унук Марко, да би све постигао, ради у петој брзини. Живи мало у Крагујевцу, мало у Балосави, а запослен је при војсци у Крушевцу. Мада би се најрадије, каже, једног дана, када стекне породицу, скућио баш овде, на селу.

- Овце које гајимо нису компликована раса, и врло су квалитетне - каже нам Марко.

- Лепо напредују, вуна им је одлична, а радман меса је чак 65 одсто. Осим тога, прихватају испашу, а зими су само у тору и све им одговара. Нису избирачице за храну и мало једу. Наше "францускиње", заправо, уопште нису размажене.

Фото Д. Миловановић

Битан је ипак надзор над њима 24 часа, због храњења ујутру и увече, и зато је ту деда Драгутин важна карика.

- Овца је у педигреу 10 година, а ова сорта се јагњи три пута у две године, па за тај период свака подмлади стадо за четири до пет јагњади - објашњава Марко. - За уматичена грла добијамо субвенције од 7.000 динара по овци. Женска јагњад се купује за приплод, а мушка грла иду по цени од 220 до 300 динара по килограму.


ШИШАЊЕ ДАЈЕ ЧЕТИРИ КИЛОГРАМА ВУНЕ

ШИШАЊЕ је углавном једном годишње, у марти или априлу, а некада их шишамо и два пута - каже Марко. - У просеку по овци нам остаје четири килограма вуне. Откуп вуне је 60 динара за килограм. Пробао сам једном сам да их ошишам и никад више, сад их водим на машинско.


АКЦИЈА - "НОВОСТИ" ПО НАШИМ СЕЛИМА

Ако се бавите пољопривредом, имате недоумице, питања, дилеме око пољопривредног кредита, подизања засада или прикључивања задругама, јавите се нашој редакцији на 011-3028258, или мејл domacinisrbije@novosti.rs. Пишите нам, јављајте нам како сте унапредили производњу. Поделите са нама своје успешне приче. Пријавите нам своје резултате постигнуте након удруживања у задруге. Предложите рођаке, комшије, пријатеље, који су се истакли у задругарству.