Препород 100 села на југу Србије: Припреме за почетак обнове заборављених руралних насеља у пет округа наше земље

Бојана Царановић

недеља, 17. 11. 2019. у 14:13

Препород 100 села на југу Србије: Припреме за почетак обнове заборављених руралних насеља у пет округа наше земље

Циљ је да млади остану на селу

У препороду српских села значајну улогу има Влада Србије. Суштинску, а не декларативну - рекао је Кркобабић

ПРЕПОРОД села Србије подразумева озбиљну аграрну и друштвену реформу.

Ово је поручио Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа, на састанку са председницима свих општина пет јужних округа и начелницима тих управних округа, одржаном у Регионалном центру Ниш. Око 100 села у јабланичком, топличком, пиротском, пчињском и нишавском округу биће обухваћено Програмом ревитализације села јужне Србије 2020-2022. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Порески рекордер: Ко је Београђанин који је платио 67.000 евра пореза на више од 5.000 квадрата


- У препороду српских села значајну улогу има Влада Србије. Суштинску, а не декларативну - рекао је Кркобабић. - Та подршка се пре свега односи на већа финансијска издвајања за те намене, како би се могле имплементирати конкретне мере за целокупно побољшање стања у селима Србије.

Скуп у Нишу је одржан у оквиру Програма равномерног регионалног развоја. На дневном реду била је ситуација у селима на југу Србије, као и кораци који се морају предузети за поправљање квалитета живота у тим срединама. То је мисија предвиђена трогодишњим програмом. Како кажу у Националном тиму за препород села, то су насеља у којима има живота и људи, па ће зато бити носиоци будућег развоја. Окупљаће околна села како би им помогли да се и она укључе у препород.

Кркобабић је истакао и да ће Србија ускоро добити и 600. новоосновану задругу, које отварају домаћини Србије захваљујући заједничким напорима пољопривредника, локалних самоуправа, задружних савеза Србије и Војводине, Академијског одбора за село САНУ и Владе Србије.

- Сведоци смо да пољопривредници Србије све више обједињују снаге, уједињују се, одбацују неповерење, верују себи и локалној самоуправи и верују држави Србији - рекао је Кркобабић. - Ово је пионирски, али револуционаран посао.

До сада су бесповратна средства добиле 94 задруге, а ове године још око 60 њих оствариће право на исте износе као и претходне две године - до 7,5 милиона динара за новоосноване, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

- У овом послу морамо да будемо сви на истој страни - држава, локална самоуправа и домаћини, уз знање и искуство САНУ, научних института и регионалних развојних агенција - трвди министар Кркобабић. - Опредељење председника Републике Александра Вучића, да нема грађана првог и другог реда и да Србију не чине само градови Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац, већ да предност треба дати рубним и руралним деловима, представља шансу да дефинишемо програм намењен оживљавању села Србије и после много година се посветимо овом важном питању, од кључног значаја за нашу земљу.


ИЗЛОЖБА ПРОИЗВОДА

У ПЛАВОМ холу Дома војске у Нишу организована је недавно и продајна изложба производа око 60 задруга јужне Србије, па су посетиоци могли да се упознају са задругарима, информишу о њиховим активностима и уживају у најразличитијим укусима.

У програму подршке земљорадничким задругама "500 задруга у 500 села", који спроводи Кабинет министра Кркобабића, закључно са 2019. биће додељено укупно 1,7 милијарди динара из буџета Републике Србије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације