ДРЖАВА је четири године од одласка Групације "Фалкенштајнер" са Старе планине, решила да тражи новог закупца јединог хотела у овом ски-центру. Јавно предузеће "Стара планина", власник објекта, у петак је кренуло у потрагу за новим "станаром". Око 24.500 квадрата нуди се у најам по почетној цени од четири милиона динара без ПДВ - месечно. Заинтересовани имају шансу да пошаљу понуде до 29. новембра, а отварање је заказано за 3. децембар. Најбоља понуда биће одабрана по критеријуму највише понуђене цене, делатности која ће се обављати у хотелу и референцама понуђача.

Држава је управљање хотелом са четири звездице поверила аустријској групацији "Фалкенштајнер" 2012. године, а уговор је наговештавао 15 година дугу сарадњу. Три године касније, Аустријанци су се жалили на неиспуњавање уговорних обавеза, а врхунац је био када је тадашњи в. д. директора јавног предузећа, Владимир Симовић, уручио отказ директору хотела Александру Васиљевићу, којег је поставио "Фалкенштајнер".

Прочитајте још - Хотел на Планинарском дому код Пирота добио газду из НБА лиге

Ускоро је уговор о управљању хотелом раскинут, а наше јавно предузеће је остало у уверењу да може само да води посао на Старој планини. Финансијски извештај "СП Ризорт", ћерке фирме преко које се управља хотелом, показује да су лане имали 323,4 милиона динара пословних прихода. Годину су завршили са профитом од 41 милион динара. Власник, ЈП "Стара планина" на име закупа добила је око 21 милион динара. Оно својој ћерки-фирми сваког месеца закуп наплаћује у висини седам одсто месечне остварене реализације хотела. Оглас открива да су решили да од овог објета прикупе најмање двоструки износ ренте.

Струка верује да хотелијерство није посао за државу.

- ЈП "Стара планина" би требало да се бави животном средином, а не да се бави угоститељством - рекао нам је Георги Генов, председник пословног удружења хотелско-угоститељске привреде ХОРЕС. - Нормално би било да неки познати бренд узме да развија Стару планину. Требало би да се запитамо због чега ниједан други хотел више тамо не постоји. Кад неко дође и то почне да ради, људи мисле да то иде само од себе. Велика би била ствар када би "Фалкенштајнер" хтео да се врати. То је све много значајно за Стару планину. Једноставно, хотел треба да се бави хотелијерством.

НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ

НЕКАДАШЊИ закупац Групација "Фалкенштајнер", овог пута, како сазнајемо, не планира повратак.

- Нисмо заинтересовани да се вратимо управљању хотела "Стара планина" - рекао је Александар Васиљевић, директор "Фалкенштајнера" за Србију и Црну Гору.