НАРОДНА банка Србије први пут је купила злато на међународном тржишту. Реч је о девет тона купљених у октобру за 395 милиона евра, саопштила је Јоргованка Табаковић, гувернер НБС. Наша земља, тако, данас има 30,4 тона овог племенитог метала у својим девизним резервама.

Злато чини укупно 10 одсто девизних резерви Србије.

- Противвредност 30,4 тоне злата је 1,3 милијарде евра - истакла је Табаковићева. - Нето девизне резерве данас су на нивоу од 12 милијарди евра, док су у бруто износу премашиле 14 милијарди евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: У Србији коначно незапосленост испод 10 одсто


У претходном периоду, откако је актуелни гувернер на челу НБС, све количине злата куповане су од Рудника "Бор" по важећим берзанским ценама, док је поменутих девет тона прошлог месеца први пут купљено у иностранству.

- Реч је о злату високе финоће, која у просеку износи 99,1 проценат - истакла је Табаковић. - Купљено злато се држи на сигурном месту, у швајцарској централој банци, за случај било какве одбране од ризика у међународном окружењу.

Према речима гувернера НБС, Србија може да се похвали инвестирањем девизних резерви у најквалитетнију имовину.


Како је истакнуто на јучерашњем представљању новембарског Извештаја о инфлацији, Народна банка Србије повећала је пројекцију раста бруто домаћег производа за 2019. годину на 3,6 одсто са ранијих 3,5 процената.