ПАРИЗ - Од сталног дописника


УКАЗАЛИ су велику част Србији што су нас и Естонију, препознали као две земље које су имале највише напретка у дигитализацији, поручила је јуче премијерка Србије Ана Бранбић која је у Паризу учествовала на самиту посвећеном томе како да се у новој технолошкој ери побољшају јавне услуге за грађане.

Самит је одржан уз подршку француског председника Макрона, градоначелнице Париза Ан Идалго и Европске комисије, а окупио је велики број иноватора, државника, представника међународних организација, директора и оснивача технолошких компанија.

- Невероватно је да данас у Европи препознају Србију и Естонију као лидере. То је огроман успех и много значи за нашу земљу. Надам се, и за наше стартап иновационе компаније и за нашу привреду. Тек ћемо осетити резултате - поручила је премијерка.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кинески гигант стиже у Србију: Шта доноси увођење платформе за мобилну и онлајн наплату "Алипеј" ?


Она је истакла да је за последње три године много урађено у Србији у области образовања, дигитализације јавне управе односно електронске управе за грађане и привреду и у бољој пословној средини за реализацију високотехнолошких инвестиција.

- Направили смо правни и порески оквир који нас данас чини најконкурентнијом земљом у Европи за улагања у истраживање и развој и интелектуалну својину - нагласила је Брнабићева.

Премијерка је рекла да ће то у будућности Србији донети много бржи економски раст и додатну конкурентну предност у односу на друге земље региона, али и многе земље Европе. Она је истакла да су у области електронске управе постављене све основе, да се завршавају регистри, да су донети закони и да се сада креће с пружањем појединачних услуга, као што су е-беба, електронско плаћање пореза на имовину, е-рецепт и друго због чега грађани више не морају да обилазе шалтере.

- Од јуна 2017. године када смо кренули с овом праксом, преко пет и по милиона докумената је аутоматски размењено између државних органа, што значи да преко пет и по милиона папира грађани нису доносили на шалтер. И то је огроман успех - нагласила је председница Владе Србије.

Ана Бранбић је истакла да је Србија у реформи образовања препозната као један о лидера у Европи у области програмирања и да ћемо од 2021. године имати прву генерацију деце која завршавају основну школу, а знају све програмске језике, што је, како је нагласила, огромна ствар.


НАПРАВЉЕНО У СРБИЈИ

ПРЕМИЈЕРКА је истакла компанију "Строубери енерџи", чији су представници били јуче присутни на скупу у Паризу.

- Они су једна од наших најбољих и најпознатијих иновационих компанија. Најпознатији су у Великој Британији. У време када Влада Србије још није препознавала дигитализацију, "Строубери енерџи" је био у тиму "Британске изузетности", иако су наша, домаћа компанија. Данас су они једни од креативних амбасадора Србије. Договорили смо се да данас у Лондону на свим "паметним клупама" које је поставио "Строубери енерџи", стоји: "Направљено у Србији".