Брнабић: У Србији коначно незапосленост испод 10 одсто

Д. И. К.

среда, 13. 11. 2019. у 13:27

Брнабић: У Србији коначно незапосленост испод 10 одсто
Брнабић је подсетила да је у другом кварталу ове године стопа незапослености у Србији износила 10,3 одсто, што је, истиче, никад нижа стопа од 1995. године, од када се незапосленост мери

ВИШЕ од 40 одсто испуњених препорука страних инвеститора је добар резултат, али је могао бити и бољи, оценила је у среду премијерка Ана Брнабић. Она је, на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора, истакла да је тај резултат најбољи од 2011, откако се мери успех у проценту препорука које је Влада применила.

- Ми смо задовољни резултатом, али нисмо срећни. Ово и даље није довољно добро, и знам да можемо боље - изјавила је Брнабићева.

Влада Србије је формирала радну групу за убрзање препорука из Беле књиге, захваљујући којој је успостављена другачија динамика спровођења реформи и стална комуникација са привредницима.

- Следеће године ћемо бити и бољи. Јер, постоје неке области које су у извештају Беле књиге препознате као да није било помака, али Влада Србије је већ усвојила предлоге закона и упутила неке од тих предлога у Скупштину. Тако да ће те области убрзо бити промењене - најавила је премијерка, додајући да је циљ да се пређе магична цифра од 50 одсто испуњених препорука.

Дијалог са привредом је, сматра, важан, како би Влада Србије ефикасно и правовремено реаговала, стварајући боље пословно окружење.

Прочитајте још: Брнабић: Кључни проблем је недостатак радне снаге у Србији

- Србија је 2018. године привукла укупно око 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција - рекла је премијерка. - То је бољи резултат него што су оствариле све остале економије Западног Балкана заједно. И тај одличан резултат стално расте, из године у годину. Тако Србија у првих осам месеци ове године бележи 2,44 милијарде евра страних директних инвестиција.

Она је додала да ће привредни раст српске привреде бити као што је Влада Србије и пројектовала - 3,5 одсто, можда и више.

- То је добар резултат наше економије, нарочито у време када успоравају економије које су наши најзначајнији спољнотрговински партнери, а то су Немачка и Италија - указала је Брнабићева. - Сви ти резултати утичу и на пад незапослености, чија стопа тренутно износи 10,3 одсто. А, по свим тренутним показатељима, у трећем кварталу ове године биће једноцифрена.

ИНДУСТРИЈА НАФТЕ

ПРЕМА "ФИЦ индексу", од новембра 2018. до октобра 2019, две области са најбољим учинком остају исте - регулатива која се односи на дуванску индустрију и транспорт. Ове године имамо и две нове области - индустрију нафте и гаса и закон о јавном бележништву. Како наводи председница Савета Јана Михајлова, три кључна очекивања од Владе су да настави и убрза приступне преговоре са ЕУ, затим рад на одрживој фискалној консолидацији и унапређење примене закона, посебно у области пореза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

disident Dimitrijevic Boris

13.11.2019. 19:44

uskoro nece biti moguce naci radnika kad svi odu u emigraciju . Cestitam Omladini Srbije sto neprihvata da robuje

Боба

14.11.2019. 00:39

Запослен је онај коме се уплаћују доприноси. Пунолетно лице кога нема у том систему - незапослен је ! КОЛИКИ ЈЕ % !?