ВИШЕ од 40 одсто испуњених препорука страних инвеститора је добар резултат, али је могао бити и бољи, оценила је у среду премијерка Ана Брнабић. Она је, на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора, истакла да је тај резултат најбољи од 2011, откако се мери успех у проценту препорука које је Влада применила.

- Ми смо задовољни резултатом, али нисмо срећни. Ово и даље није довољно добро, и знам да можемо боље - изјавила је Брнабићева.

Влада Србије је формирала радну групу за убрзање препорука из Беле књиге, захваљујући којој је успостављена другачија динамика спровођења реформи и стална комуникација са привредницима.

- Следеће године ћемо бити и бољи. Јер, постоје неке области које су у извештају Беле књиге препознате као да није било помака, али Влада Србије је већ усвојила предлоге закона и упутила неке од тих предлога у Скупштину. Тако да ће те области убрзо бити промењене - најавила је премијерка, додајући да је циљ да се пређе магична цифра од 50 одсто испуњених препорука.

Дијалог са привредом је, сматра, важан, како би Влада Србије ефикасно и правовремено реаговала, стварајући боље пословно окружење.

Прочитајте још: Брнабић: Кључни проблем је недостатак радне снаге у Србији

- Србија је 2018. године привукла укупно око 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција - рекла је премијерка. - То је бољи резултат него што су оствариле све остале економије Западног Балкана заједно. И тај одличан резултат стално расте, из године у годину. Тако Србија у првих осам месеци ове године бележи 2,44 милијарде евра страних директних инвестиција.

Она је додала да ће привредни раст српске привреде бити као што је Влада Србије и пројектовала - 3,5 одсто, можда и више.

- То је добар резултат наше економије, нарочито у време када успоравају економије које су наши најзначајнији спољнотрговински партнери, а то су Немачка и Италија - указала је Брнабићева. - Сви ти резултати утичу и на пад незапослености, чија стопа тренутно износи 10,3 одсто. А, по свим тренутним показатељима, у трећем кварталу ове године биће једноцифрена.

ИНДУСТРИЈА НАФТЕ

ПРЕМА "ФИЦ индексу", од новембра 2018. до октобра 2019, две области са најбољим учинком остају исте - регулатива која се односи на дуванску индустрију и транспорт. Ове године имамо и две нове области - индустрију нафте и гаса и закон о јавном бележништву. Како наводи председница Савета Јана Михајлова, три кључна очекивања од Владе су да настави и убрза приступне преговоре са ЕУ, затим рад на одрживој фискалној консолидацији и унапређење примене закона, посебно у области пореза.