УВОЂЕЊЕ водеће кинеске платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету "Алипеј", коју је креирала "Алибаба група", значајна је и добра вест за Србију и све грађане. Када почне да функционише за неколико месеци, очекује се да ће потрошачи моћи да плаћају робу и услуге на већини продајних места и објеката који у овом тренутку примају картице. Функионисањем овог платног система не само што остварујемо сарадњу са највећом и најзначајнијом кинеском ИТ компанијом "Алибаба", већ на наше тржиште уводимо потпуно нов начин плаћања којим подстичемо развој тржишта и електронске трговине у наредном периоду.

Тако, за "Новости", оцењује предности доласка "Алипеја" у нашу земљу Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

- Наши грађани моћи ће да користе "Алипеј" као средство плаћања на свим продајним местима у земљи која буду подржавала ту услугу - објашњава Матићева. - Посебно је значајан за туристе из Кине, који су навикли да плаћају преко својих најпопуларнијих платформи, а који Србију посећују у све већем броју.

Овај систем наплате је сигуран, а, како истиче, евентуалне злоупотребе компанија компензује у целини.

Прочитајте још - У Србију стиже "Алипеј": Брнабић најавила долазак платформе за мобилна плаћања

- Сервис се надзире у реалном времену с паметним алгоритмима, тако да се сумњиве куповине веома брзо откривају, што је веома значајно - објашњава државна секретарка. - Важно је знати да се неовлашћене трансакције у потпуности компензују од стране "Алипеја".

РЕКОРДАН ПРОМЕТ "АЛИБАБЕ" УКУПАН промет кинеског гиганта у онлајн трговини - "Алибабе", достигао је током 24-часовног трговања 11. новембра на "дан самаца" укупно 268,4 милијарде јуана, што је 38,4 милијарде долара. То је више од заједничке продаје на "црни петак" и "сајбер понедељак" у САД током једне године. Бруто вредност робе (ГМВ), бројка која приказује промет на трговинским платформама "Алибабе", премашила је ове године лањски рекорд од 213,5 милијарди јуана, што је готово 30,5 милијарди долара.

Говорећи о усклађености пословања ове платформе са нашом законском регулативом, Матићева каже да нема никаквих сметњи на том плану.

- Не постоје законске препреке за увођење ове платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету - указује наша саговорница. - Народна банка Србије је у претходном периоду изменама закона који регулишу ову област омогућила функционисање тзв. електронсих новчаника као што је "Алипеј".

Државна секретарка наводи да су у току разговори са једном од комерцијалних банака која би пружила логистичку подршку платформи "Алипеј" и истиче да они теку у добром смеру. Поводом могућности да се у Србији отвори логистички центар компаније "Алибаба", што је пре недељу дана најавила српска премијерка у Кини, Матићева каже да ће се на томе радити у наредном периоду.

- Први следећи корак био би логистички центар, а намера је да се са "Алибабом" и другим компанијама наставе разговори о томе да отворе развојне центре у Србији, што ће учврстити нашу земљу на њеном путу дигиталне трансформације - објашњава државна секретарка.

Истиче да би то било посебно значајно за наше произвођаче и трговце који своје производе продају путем "Алибабе", јер би им то смањило трошкове.

Free image Pixabay

Платформа "Алипеј" направила је велики искорак у Европи захваљујући кинеским туристима који у све већем броју хрле у тај регион. Компанија је прошле године утростручила број европских трговаца који прихватају овај електронски систем плаћања, и њих је сада више десетина хиљада. То је недавно изјавио Роланд Палмер, директор европског одељења те компаније. Истакао је и да та платформа има око милијарду активних корисника, као и да је тренутно прихвата 55 земаља у свету, од којих је 29 у Европи.

"Алипеј" је у власништву компаније "Ант фајненшел" приватног кинеског технолошког дива, чија је вредност прошле године износила 150 милијарди долара.


КАКО ФУНКЦИОНИШЕ ПЛАТФОРМА

ПОСТУПАК коришћења "Алипеја" је врло једноставан, а плаћање се обавља у домаћој валути.

- Неопходно је да инсталирате апликацију на вашем мобилном телефону, а потом да унесете основне податке, као што су име и презиме, у ваш дигитални новчаник у мобилном телефону - објашњава Татјана Матић. - Након што отворите налог можете да купујуте онлајн, али и на конкретним продајним местима скенирањем QР кода. За плаћање се увек користи домаћа валута.