РЕЗУЛТАТИ прехрамбене индустрије постају један од хроничних проблема српске привреде. Статистички подаци за август и септембар откривају да се пад ове гране наставио - 5,6 и 7,3 одсто. Новина је што је, после стабилног раста целе прошле и више од пола ове године, пала и - месна индустрија. Стручњаци верују да је ово, између осталог, последица косовских такса, ниских извозних цена, свињске куге, али и заустављања пласмана појединих компанија у Русију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Расту приноси житарица, али не користимо пун потенцијал: Стручњак открива како могу бити 20 одсто већиЧитава индустријска производња у Србији је у септембру порасла 1,6 одсто, док је прерађивачка била боља 1,7 одсто овог него прошлог септембра. Да није пала храна, бројке би биле боље.

- Пад прехрамбене је преполовио раст прерађивачке индустрије - објашњава економиста Стојан Стаменковић. - Да је прехрамбена само мировала, прерађивачка би порасла три до 3,5 одсто. Један од фактора лошег стања у прехрамбеној индустрији је увођење косовских такса крајем прошле године. Други фактор су ниске извозне цене. Док је количина извезене робе порасла 15 одсто, наплата је порасла између седам и осам одсто. У августу и септембру се јавио и нови фактор. То је пад месне индустрије. Она је лане расла између четири и пет одсто. Тако је било и у првој половини године. У августу је одједном месна индустрија пала седам одсто. У септембру је пад још већи. Остаје питање да ли је на то утицала свињска куга, заустављање извоза у Русију или нешто друго.

Струка објашњава да је резултат последица више фактора. Број стоке, јунади и свиња, сваке године пада за два до три одсто. Током последње деценије смањен је 30 одсто. Иако смо пре две године дошли до популације свиња од три милиона, она је сада пала на 2,7 милиона. У крајњем резултату можемо да дођемо до 4,5 до пет милиона товљеника. То, кажу упућени, није довољно ни за наше потребе.

- Код узгоја свиња су проблем непоуздане цене - објашњава Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије. - Када крену у посао цена товљеника буде 150 до 180 динара по килограму, а када дођу до продаје падне на 120 до 130 динара. Не може нико да надокнади ту разлику. С друге стране, уместо 10.000, држава је ове године одлучила да стимулише 5.000 товљеника. Други проблем су болести. Суседи су престали да увоз прерађевина од свињског меса, јер поштују препоруку Европске комисије. Морамо да пазимо на наше партнере, јер је ЦЕФТА наше једино тржиште за прерађевине од свињског меса.


ПРОБЛЕМ ФАРМЕРА С ЈУНЕТИНОМ

ДОГОВОР са Турском око извоза јунетине није дао очекиване резултате. Фармери су ушли у бизнис, али још нису успели да продају месо.

- Тов јунади траје од девет до 12 месеци - објашњава Ненад Будимовић. - Он тражи велико улагање, а дуго се чека повраћај уложеног. Неки људи су ушли у посао и чекају Турке да купе, али се то још не дешава. С друге стране, у Србији је мала потрошња јунећег меса, јер је скупо. Заменили смо га пилећим.