Михајловић: Од 2014. изграђено 320 километара аутопутева

Танјуг

понедељак, 11. 11. 2019. у 19:23

Михајловић: Од 2014. изграђено 320 километара аутопутева

Илустрација / Фото А. Станковић

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је од 2014. године изграђено око 320 километара ауто-путева
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је од 2014. године изграђено око 320 километара ауто-путева и да је тиме Србија успела да врати транзитни саобраћај који је годинама заобилазио због незавршених ауто-путева.

Она је на ТВ 02 рекла да је Србија ове године завршила комплетан друмски Коридор 10 и нагласила да се више никад неће десити да се један ауто-пут гради 50 година, јер то значи да је држава затворена у транспортном смислу.

"То је управо био случај све до пре неколико година, јер су практично радови и на јужном и на источном краку почели тек 2014, а од 2012 до 2014. смо се бавили препројектовањем и експропријацијама које нису биле урађене на време. Да смо којим случајем радили по пројектима које су нам оставили Борис Тадић, Милутин Мркоњић и Велимир Илић, данас не бисмо имали ни ауто-пут кроз Грделичку клисуру, ни источни крак Коридора 10, или би се то што је урађено урушило за 10 дана”, рекла је Михајловићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Михајловић: Радна група за нови мост, стари ћемо сачувати

Она је истакла да се последњих година, захваљујући пуштању нових деоница ауто-путева, повећао број возила који пролази кроз Србију, са 34 милиона возила 2012. на скоро 60 милиона колико ће износити ове године.

Како је саопштено из њеног кабинета, подсетила је и да се данас од севера до југа Србије, од Хоргоша до Прешева, путује око пет сати, а, на пример, од Београда до границе с Бугарском мање од три сата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Završetak istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj menja i sistem naplate putarine: Evo koliki ceh će svaki vozač plaćati

"Поред брзине путовања, ауто-пут значи и већу безбедност саобраћаја, али и оно што је нама најважније, а то је могућност да се Србија развија и људи остану да живе у својим местима, да не морају сви да долазе да живе у Београду или да одлазе из Србије”, додала је Михајловићева.

Она је најавила да Србија креће у изградњу шест нових ауто-путева, од којих су на два - Прелхина-Пожега и Сремска Рача - Кузмин - већ почели радови, а до краја године очекује се да почну на још два.

"Радови на Моравском коридору требало би да почну код Крушевца, а за ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница 19. новембра потписаћемо комерцијални уговор и врло брзо почети радове. Идуће године почећемо радове и на првој деоници ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, а припремамо се и за реализацију потпуно новог пројекта, такозваног Шумадијског коридора ''Вожд Карађорђе'', за који тек крећемо да радимо пројектно-техничку документацију”, навела је Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

deki

12.11.2019. 08:11

Nije izgradjeno nego doradjeno! Te koje ste zavrsilio se prave unazad 30 godina! i niste vi napravili autoputeve nego hiljade ljudi i pre vas a vi ste dovrsili! to su velike razlike!

Гојко

12.11.2019. 20:12

@deki - Ti ne znaš šta pričaš,čudi me da su ti nebulozu objavili.Pa ti misliš da postoje radne akcije kao 1948.g.