Домаћи намештај удобан и јефтин: Од наших произвођача све више купујемо, у порасту и извоз

Е. Б. ТАЛИЈАН

понедељак, 11. 11. 2019. у 20:00

Домаћи намештај удобан и јефтин: Од наших произвођача све више купујемо, у порасту и извоз

Наши потрошачи радо купују домаћи намештај /Сава Радовановић/Танјуг

Дрвопрерађивачка индустрија у Србији и ове године бележи раст. Српски капитал у 90 одсто компанија

ДРВОПРЕРАЂИВАЧКА индустрија у нашој земљи последњих година бележи тренд раста, а таква је ситуација и у овој години. За првих осам месеци производња намештаја у Србији повећана је за 2,7 одсто, а извоз за 4,1 проценат. Вредност извезене робе износи 365 милиона долара.

Више од 90 одсто компанија из овог сектора је у домаћем власништву. Подаци показују да потрошачи знатно чешће купују код домаћих него код страних произвођача, а главни разлози за то су добар однос цене и квалитета и доступност домаћих трговинских ланаца широм земље. Стране робне куће продајне објекте имају само у већим градовима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Намештај за Балкан, Русе и Европљане

На 57. Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације у Београду представљени су најзначајнији регионални и европски дизајнери, произвођачи и дистрибутери намештаја, дрвне индустрије и пратећих грана. Посетиоци су могли да виде атрактивне производе више од 500 излагача из 38 земаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од намештаја зарада 253 милиона долара

- То је у последњих пет година водећи регионални сајам намештаја - каже, за "Новости", Наташа Говедарица из Удружења за шумарство, прераду дрвета и индустрију намештаја и папира Привредне коморе Србије. - Овога пута представљен је изузетан програм домаћих произвођача, који показује да идемо у корак са светским трендовима у дизајну и квалитету.

НАЈВЕЋИ ИЗВОЗНИК ПРЕМА подацима Привредне коморе Србије, највећи извозник намештаја у претходној години је компанија "Форма идеале". Њено учешће у укупном извозу дрвне индустрије је 21 одсто. - Годишње произведемо два и по милиона комада намештаја, од тога извозимо више од 80 одсто, а остало иде у нашу малопродају у Србији - каже, за "Новости", Никола Ружичић, пи-ар менаџер "Форме идеале". - У овој години имамо континуиран пласман на 51 тржиште на четири континента.

Истиче да је Србија лидер у региону у производњи намештаја од плочастих материјала.

- Неколико великих компанија је на том простору створило препознатљиве брендове - указује саговорница. - Највећи је извоз управо ове врсте намештаја, јер се ради о серијској производњи са већим степеном аутоматизације, па су и цене доступније.

Намештај од пуног дрвета је при врху светских трендова, додаје она. Наглашава да ту лежи велики потенцијал за извоз због изузетно квалитетне домаће сировине и материјала који се користе приликом финалне обраде, као и одличне израде.

- Такав намештај на свим, захтевним светским тржиштима има своје купце - наводи Наташа Говедарица. - Има много домаћих одличних компанија, међу којима се издвојило десетак, које производе ексклузиван намештај од пуног дрвета, врхунског квалитета, и прате светске трендове.

Највећи проблем је, како каже саговорница "Новости", велики недостатак и нижеквалификованих и висококвалификованих кадрова, инжењера.

- Постоји раскорак између образовања, струке и привреде - објашњава Наташа Говедарица. - Потребно је више да се ради на промоцији саме индустрије која је лепа и креативна, а велике компаније нуде добре пословне могућности.

Наглашава да су неопходни и системска подршка државе и мало више субвенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)