Деоница источног крака Коридора 10 ка бугарској граници свечано је данас пуштена за саобраћај, чиме је и званично обележен крај радова на овом коридору кроз Србију.


Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов, као и представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.

Председник је јуче најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна, а да ће потом 19. децембра, бити отворена деоница аутопута Милоша Великог, од Сурчина до Обреновца у дужини од 17,6 км.

"Мисија Коридор 10 је завршена", поручила је током јучерашњег обиласка деонице источног крака министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је том приликом обишла и јединствени Техничко-оперативни центар, који се налази код тунела Банцарево.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које су данас пуштене у саобраћај су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).

Прочитајте и: Vučić: Gradimo auto-puteve koje smo godinama sanjali


11:03 - ИЗГРАДЊА ПОЧЕЛА 2010. ГОДИНЕ

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај, а свим тим системима управљају обучени тимови из јединственог Техничко-оперативног центра, који се налази код тунела Банцарево и из којег се прати саобраћај на још два тунела на источном краку - Сопот и Сарлах.

Фото П.Милошевић

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.


Фото П.Милошевић

Овај аутопут повезаће два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбедити лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом "Константин Велики" у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.


Фото П.Милошевић

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.

Изградња источног крака Коридора 10 почела је 2010. године.


11:05 - ОКУПЉА СЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА

Велики број грађана се окупља сат времена пре свечаног отварања источног крака Коридора 10.
Фото Д.Алихоџић


11:25 - РАДНИЦИ О КОРИДОРУ: АУТО-ПУТ УРАЂЕН КВАЛИТЕТНО

Радници Коридора 10, изјавили су нашим репортерима да је ауто-пут квалитетно урађен и да су срећни што су радили на оваквом пројекту.

11:48 - ЗАСВИРАЛИ ТРУБАЧИ

Све је спремно за пуштање у саобраћај новог ауто -пута на траси Коридора 10. Окупио се велики број грађана, а свечаном отварању присуствоваће и председник Србије, Александар Вучић.На источном краку Коридора окупљене су поздравили трубачи које предводе председник градске општине Братислав Васиљевић и директор јавног предузећа Ненад Станковић.


Како јавља наша репортерка уз музику трубача Нишлије су данас највеселије.
12:08 - ВУЧИЋ ДОЧЕКАО БОРИСОВА

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас пре подне премијера Бугарске Бојка Борисова код тунела Банцарево на ауто-путу деонице источног крака Коридора 10.


Фото Председништво Србије


Вучић и Борисов ће заједно отворити ту важну деоницу, а која означава и завршетак свих радова на Коридору 10 кроз Србију.


Фото Председништво Србије


"Где си, братко, добродошао", тим речима је Вучић поздравио Борисова.


Свечаности ће присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић, као и министри у владама две земље, представници иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.Фото Председништво Србије12:15 - ПОЧЕЛА СВЕЧАНОСТ ОТВАРАЊА ПОСЛЕДЊЕ ДЕОНИЦЕ КОРИДОРА 10

Свечано отварање деонице Коридора 10 ка бугарској граници, у присуству највиших званичника Србије и Бугарске, Александра Вучића и Бојка Борисова, и бројних грађана, почело је око поднева у Банцареву, а самим тим званично је обележен крај радова на том коридору, чија је укупна дужина кроз Србију 813 километара.


Фото Д.Алихоџић


Председник Вучић је претходно дочекао Борисова на другој страни тунела Банцарево и заједно су се довезли кроз тај тунел дугачак 881 метар.


Фото Д.Алихоџић


Свечаности присуствују и премијер Србије Ана Брнабић, Милорад Додик, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић, представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на тој деоници.


Око тунела на "косини 6" налазе се транспаренти са натписима "Србија повезује Европу", "одговорно ка циљу", "градимо ка будућности", "пут победе", "пут успеха"...


Грађани носе српске заставе и велики транспарент Будућност Србије, Ниш је из Вучића, са сликом председника, јер, како кажу, без њега не би било ни аутопута.12:24 - ИНТОНИРАЊЕ ХИМНЕ

Свечаност је започела интонирањем химне Републике Србије "Боже правде".12:24 - ХВАЛА ВАМ ШТО ВОЛИТЕ СРБИЈУ

Председник Србије обратио се окупљеним грађанима који су дошли на свечано отварање источног крака Коридора 10.


- Поштовани народе, пријатељи, хвала вам што сте у оволиком броју дошли и показујете колико волите нашу Србију! Колико волите исток Србије и ову прелепу Србију. Хвала великом бугарском пријатељу Бојку Борисову и хвала човеку који је увек уз нас и кад је добро и кад није, а то је Милорад Додик. Када смо кренули у промене, хтели смо баш ово, хтели смо чудо и остварили смо. Хтели смо да се наше време мери у километрима, оставили смо прашњаву прошлост и направили километре будућности. Нисмо направили путеве да би људи одлазили него и да би долазили. Бугарска нам је данас ближа него икада, ми смо се данас повезали путевима, а за неколико месеци и бугарска страна завршава последњих 12 километара до Софије. Од тог момента неће бити ниједног километра до Софије, Бургаса и Истанбула, а да није ауто-пут - рекао је Вучић.Фото Танјуг/С.Радовановић

12:34 - БОРИСОВ: СПАЈАМО ЗАПАДНУ И ИСТОЧНУ ЕВРОПУ, НЕМА ВИШЕ ЗИДОВА

Председник бугарске владе Бојко Борисов поручио је данас да се отварањем источног крака Коридора 10 спајају Западна и Источна Европа.


Као и Немци, каже Борисов, који су имали Берлински зид и који је пао пре 30 година, и зид између две земље, Србије и Бугарске, је "пао".

Фото Председништво Србије


"Ми имамо луку Варна, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости", поручио је Борисов, обративши се први на церемонији отварања источног крака Коридора 10 према Бугарској.


Он је честитао свима на изградњи пута, који ће, уз велики значај за економије, бити и безбедан, без несрећа.

12:48 - ТО ЈЕ ОНО ШТО СМО ЖЕЛЕЛИ, И НЕЋЕМО СТАТИ

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је данас председник Александар Вучић на отварању источног крака Коридора 10 и поручио да "неће стати".


"Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану", поручио је Вучић.


Све је данас овде, рекао је он - и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.