То је оно што смо желели и нећемо стати: Вучић пред великим бројем грађана и званичника отворио Источни крак Коридора 10 (ФОТО+ВИДЕО)

NovostiOnline/Агенције/Д.Алихоџић

09. 11. 2019. у 08:24

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара

То је оно што смо желели и нећемо стати: Вучић пред великим бројем грађана и званичника отворио Источни крак Коридора 10 (ФОТО+ВИДЕО)

Фото Председништво Србије

Деоница источног крака Коридора 10 ка бугарској граници свечано је данас пуштена за саобраћај, чиме је и званично обележен крај радова на овом коридору кроз Србију.


Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов, као и представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.

Председник је јуче најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна, а да ће потом 19. децембра, бити отворена деоница аутопута Милоша Великог, од Сурчина до Обреновца у дужини од 17,6 км.

"Мисија Коридор 10 је завршена", поручила је током јучерашњег обиласка деонице источног крака министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је том приликом обишла и јединствени Техничко-оперативни центар, који се налази код тунела Банцарево.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које су данас пуштене у саобраћај су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).ИЗГРАДЊА ПОЧЕЛА 2010. ГОДИНЕ

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај, а свим тим системима управљају обучени тимови из јединственог Техничко-оперативног центра, који се налази код тунела Банцарево и из којег се прати саобраћај на још два тунела на источном краку - Сопот и Сарлах.

Фото П.Милошевић

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.


Фото П.Милошевић

Овај аутопут повезаће два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбедити лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом "Константин Велики" у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.


Фото П.Милошевић

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.

Изградња источног крака Коридора 10 почела је 2010. године.ОКУПЉА СЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА

Велики број грађана се окупља сат времена пре свечаног отварања источног крака Коридора 10.
Фото Д.АлихоџићРАДНИЦИ О КОРИДОРУ: АУТО-ПУТ УРАЂЕН КВАЛИТЕТНО

Радници Коридора 10, изјавили су нашим репортерима да је ауто-пут квалитетно урађен и да су срећни што су радили на оваквом пројекту.


ЗАСВИРАЛИ ТРУБАЧИ

Све је спремно за пуштање у саобраћај новог ауто -пута на траси Коридора 10. Окупио се велики број грађана, а свечаном отварању присуствоваће и председник Србије, Александар Вучић.На источном краку Коридора окупљене су поздравили трубачи које предводе председник градске општине Братислав Васиљевић и директор јавног предузећа Ненад Станковић.


Како јавља наша репортерка уз музику трубача Нишлије су данас највеселије.

ВУЧИЋ ДОЧЕКАО БОРИСОВА

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас пре подне премијера Бугарске Бојка Борисова код тунела Банцарево на ауто-путу деонице источног крака Коридора 10.


Фото Председништво Србије


Вучић и Борисов ће заједно отворити ту важну деоницу, а која означава и завршетак свих радова на Коридору 10 кроз Србију.


Фото Председништво Србије


"Где си, братко, добродошао", тим речима је Вучић поздравио Борисова.


Свечаности ће присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић, као и министри у владама две земље, представници иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.Фото Председништво Србије
ПОЧЕЛА СВЕЧАНОСТ ОТВАРАЊА ПОСЛЕДЊЕ ДЕОНИЦЕ КОРИДОРА 10

Свечано отварање деонице Коридора 10 ка бугарској граници, у присуству највиших званичника Србије и Бугарске, Александра Вучића и Бојка Борисова, и бројних грађана, почело је око поднева у Банцареву, а самим тим званично је обележен крај радова на том коридору, чија је укупна дужина кроз Србију 813 километара.


Фото Д.Алихоџић


Председник Вучић је претходно дочекао Борисова на другој страни тунела Банцарево и заједно су се довезли кроз тај тунел дугачак 881 метар.


Фото Д.Алихоџић


Свечаности присуствују и премијер Србије Ана Брнабић, Милорад Додик, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић, представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на тој деоници.


Око тунела на "косини 6" налазе се транспаренти са натписима "Србија повезује Европу", "одговорно ка циљу", "градимо ка будућности", "пут победе", "пут успеха"...


Грађани носе српске заставе и велики транспарент Будућност Србије, Ниш је из Вучића, са сликом председника, јер, како кажу, без њега не би било ни аутопута.
ИНТОНИРАЊЕ ХИМНЕ

Свечаност је започела интонирањем химне Републике Србије "Боже правде".
ХВАЛА ВАМ ШТО ВОЛИТЕ СРБИЈУ

Председник Србије обратио се окупљеним грађанима који су дошли на свечано отварање источног крака Коридора 10.


- Поштовани народе, пријатељи, хвала вам што сте у оволиком броју дошли и показујете колико волите нашу Србију! Колико волите исток Србије и ову прелепу Србију. Хвала великом бугарском пријатељу Бојку Борисову и хвала човеку који је увек уз нас и кад је добро и кад није, а то је Милорад Додик. Када смо кренули у промене, хтели смо баш ово, хтели смо чудо и остварили смо. Хтели смо да се наше време мери у километрима, оставили смо прашњаву прошлост и направили километре будућности. Нисмо направили путеве да би људи одлазили него и да би долазили. Бугарска нам је данас ближа него икада, ми смо се данас повезали путевима, а за неколико месеци и бугарска страна завршава последњих 12 километара до Софије. Од тог момента неће бити ниједног километра до Софије, Бургаса и Истанбула, а да није ауто-пут - рекао је Вучић.Фото Танјуг/С.Радовановић


БОРИСОВ: СПАЈАМО ЗАПАДНУ И ИСТОЧНУ ЕВРОПУ, НЕМА ВИШЕ ЗИДОВА

Председник бугарске владе Бојко Борисов поручио је данас да се отварањем источног крака Коридора 10 спајају Западна и Источна Европа.


Као и Немци, каже Борисов, који су имали Берлински зид и који је пао пре 30 година, и зид између две земље, Србије и Бугарске, је "пао".

Фото Председништво Србије


"Ми имамо луку Варна, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости", поручио је Борисов, обративши се први на церемонији отварања источног крака Коридора 10 према Бугарској.


Он је честитао свима на изградњи пута, који ће, уз велики значај за економије, бити и безбедан, без несрећа.


ТО ЈЕ ОНО ШТО СМО ЖЕЛЕЛИ, И НЕЋЕМО СТАТИ

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је данас председник Александар Вучић на отварању источног крака Коридора 10 и поручио да "неће стати".


"Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану", поручио је Вучић.


Све је данас овде, рекао је он - и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (79)

Гојко

09.11.2019. 16:47

@Boki - Najviše me raduju građevinske pobede,ovakvog tipa,a lepe su ove dve slike zagrljenih predsednika Vučića i premijera Borisova.Nikada se srpski i bugarski lideri nisu tako grlili.Ja još iz devedesetih imam prijatelje u Bačo Kirov ulici,u centru Sofije i uvek ih se rado setim.

maniks

09.11.2019. 14:17

E sad sve ovo sto je napravljeno. i sto ce se praviti treba braniti a za to nam je neophodan S 400 i onda smo mirni i mozemo nesmetano da radimo i razvijamo nasu Srbiju.

Marija

09.11.2019. 14:32

Istocni krak Koridora 10 je vazan strateski razvojni put koji donosi Srbiji nova investiciona ulaganja, a samim tim, i bolji zivot nasim gradjanima!

Stefan

09.11.2019. 14:33

Pirotski okrug će će biti mnogo zanimljiviji za investiranje nakon završetka ovog kraka Koridora 10.

Anja

09.11.2019. 14:35

Ovo je samo jos jedan u nizu uspeha koje je postigla sadasnja vlast, sve to zahvaljujuci domacinskoj politici koju vodi.

Miso.Pec

09.11.2019. 14:44

Kada je nešto loše treba kritikovati a isto tako i kada je nešto dobro to treba pohvaliti i podržati baš kao ovaj autoput.Ovo je za svaku pohvalu,putevi,mostovi,tuneli,su bogastvo jedne države,bravo.

OM

09.11.2019. 14:45

Južni krak Koridora 10, deonica autoputa Miloš Veliki, i ova deonica su projekti koji će obeležiti 2019. godinu.

Vladimir

09.11.2019. 15:13

Nekada je izgradnja Koridora 10 bio samo san,ali danas je to stvarnost i veoma smo ponosni zbog toga.

Prellee

09.11.2019. 15:35

Budućnost graditi sa Bugarima, Rumunima i Mađarima. Ostale zanemariti, Hrvate, Crnogorce, Makedonce, Bošnjake...Srbija ima bolji izbor, ovi drugi se ne mogu ni oko čega dogovoriti, OSIM MRŽNJE PREMA SRBIMA.Nemaju budućnosti nikakve.

as

09.11.2019. 15:40

Koridor 10 izgleda prelepo,stvarno se vidi da je ovde ulozen ogroman trud i mnogo novca..Srbija napreduje.

SaleA

09.11.2019. 15:46

Em kradu na izgradnji puteva, em to jos koriste za skupljanje politickih poena. Ej, svecano otvaranje puta? Da nije zalosno, bilo bi smesno

Jovana

09.11.2019. 15:59

Koridor 10 je nešto što se dugo čekalo, a i dočekalo i znamo da se na tome vlast neće zaustaviti, već će učiniti da cela Srbija bude drumski lako prohodna.

Pravdoljub

09.11.2019. 16:19

Svaka čast prethodnoj vlasti što su započeli ovaj grandiozan projekat.Ova vlast je otegla izgradnju skoro već 8 godina. Po toj logici SNS ne bi ni započela ovaj projekat.

Nikola

09.11.2019. 16:37

Koliko skuplje je placeno nego sto je cena? Cisto znatizelje radi jer znam da je to praksa kod nas.

Milan

09.11.2019. 16:52

Prelep prizor. Ponosan sam na drzavu Srbiju koja je uspela da ozgradi ove puteve koji spadaju u sam vrh po kvalitetu, poredeci sa ostalim u svetu.

Reca

09.11.2019. 16:54

Ovo je veliki dogadjaj za nasu zemlju, region i sve one koji zele da sto pre dodju od Evrope do Bliskog istoka i obrnuto. Bravo Srbijo!

Zoran

09.11.2019. 16:55

Ko su ovi sto ocenjuju ne dopada mi se. Pa dali je moguce da se nekom ne dopada auto put u svojoj domovini bez obzira ko ga je pravio. Nema veze koja vlast, ko je Presednik , pa ja se radujem kad saobracajni znak zamene.

Ур Нино сар Сербуле

09.11.2019. 16:57

Путеви спајају људе и доводе већи број инвеститора , бржи проток услуга и робе.Могу рећи само браво.

carsija

09.11.2019. 17:04

Ja ne znam ko bi vise uposte dao ikakvu podrskui opoziciji. Ali ovaj covek je digao srbiju iz ogromne rupe. Ima punu moju podrsku. Oni tamo bi dosad izdali kosovo davni dana i jos vise u dugove ubacili srbiju. Zevo vucicu uz ovu casicu rakije.

mesa

09.11.2019. 17:41

najvise ga volim sta c srbiju da zaduzi do guse sreco vucicu samo naored legendo neo ce odplacivat to zaduzenje

Bane Vanga

09.11.2019. 17:44

I stari Rimljani su pravili puteve, koji traju do danas. Videcemo koliko ce ovi trajati, iako se predstavljaju kao da su gradjeni na Mesecu! Komunisticka propaganda, na koju se ova bratija zalila, je nistavna u odnosu na ovo! Jos samo da bude odron a da se Vucicev pas baci na njega i spase ga!

Singer

09.11.2019. 17:53

Zasto predsednik nije naglasio da su lavovski deo posla odradili bivsi na vlasti vec je sve prisvojio kao da su oni sve odradili sa narodnim parama.

Peki

09.11.2019. 18:28

Ovo je veliki dan za Srbiju, jer ce zavrsetkom Koridora 10, Srbiji biti otvorena mnoga vrata!

Dana

09.11.2019. 18:48

Aktuelna vlast svojim svakodnevnim radom i trudom gradi bolju i sigurniju budućnost našoj deci! Završetak koridora 10 je samo još jedan dokaz odgovorne politike koju vodi aktuelna vlast u Srbiji!

Luka

09.11.2019. 18:54

Danas mi sami odlučujemo o svojoj sudbini. Prošla su vremena kada se o našim životima odlučivalo iz stranih ambasada. Danas odgovornom politikom zajedno, gradimo bolje sutra.

milena

09.11.2019. 19:19

Jugoistocna Srbija je danas dobila priliku za nove investitore koji ce rado doci da ulazu u nase fabrike.

kosta

09.11.2019. 19:26

Ponosni smo na jos jednu novu deonicu puta, na Koridor 10 jedan veliki uspeh. Naša država sve više napreduje.

Petar M.

09.11.2019. 19:30

Srbija se poslednjih godina izgradila vise nego ikad.Izgradnjom novih puteva gradimo bolju buducnost za sve nas.

Nikoletka

09.11.2019. 20:28

Poceli smo kad je najteze i sada kada smo u pozitivnom delu samo visei bolje zelimo da gradimo i ostavimo za buducnost nase zemlje.

Milica

09.11.2019. 20:28

Ovo je dokaz da se moze sve kad se zemlja vodi domacinski i sa ciljem da se razvija , svi su ovo nekad obecavali , samo je Vucic sproveo ideju u realnost.

Momo

09.11.2019. 20:55

Posle niza decenija koridor 10 je konacno zavrsen u svom punom obimu.Ovo je veliki dan za nasu zemlju i njene gradjane.

Saska

09.11.2019. 21:16

Vucic je jos jednom kao vec nenadmasni predsednik po broju novootvorenih preduzeca i puteva pokazao da mu u upravljanju nema ravnog i niti ce ga biti !!!

dzo

09.11.2019. 21:38

Pa dali je moguce da se nekom ne dopada auto put u svojoj domovini bez obzira ko ga je pravio.

Dragana

09.11.2019. 22:14

Srpski narod je zahvalan Vučiću na trudu i ulaganju da se auto-put Koridor 10 završi, svaka čast, bravo.

ma nemogu da verujem

09.11.2019. 22:27

Stvarno super,sam kako mu ne pade na pamet da pomene izduvne gasove i zagadjenje od silnog saobracaja,prije par dana je obavjestio javnost kako brine o zagdjenju i zabrani nekakvih auta.Da se nepominje za cije babino zdravlje i interes se ovi putevi grade,EU narucioca radova,samo jos da Albaniji izgradimo saobracajnicu i desetljetka ce biti ispunjena.Neko bi stvarno trebao da izbaci procjenu zagadjenja uporedjujuci broj povecanja saobracaja i ispusta a sa druge strane broj starih auta i njihovo

DDok

10.11.2019. 00:18

@ma nemogu da verujem - Vise zagadjuj stranci u tranzitu kroz Srbiju nego domaci sa krsevima na svim nasim putevima samo auto putevi prolaze izvan naseljenih mesta i izduvni gasovi manjom kolicinom vetrom noseni dospevaju u naseljena mesta. Beograd je druga prica jer svi moraju proc obilaznicom pored iako je na obilaznici 80kmh ogranicenje pa time motori mozda manje zagadjuju ali opet ti izduvni gasovi dospiju u grad istom kolicinom kao gasovi vozila koja su vec u gradskom saobracaju. Jedino povratak na selo je spas.

Alexandar

09.11.2019. 22:53

Iz prilozenog se vidi da je auto-put izgradjen fenomenalno, a priroda je prelepa.

Kica

09.11.2019. 22:57

Koridor 10 je jedan ogroman projekat koji se godinama radio, a ovaj deo je veoma znacajan, povezuje nas sa nasim susedima, to je put buducnosti, na koji smo veoma ponosni.

Hedona

09.11.2019. 23:05

To je ono što je bilo neophodno otvaranje prema svetu i prema Istoku, ovaj krak je najvažniji u Srbiji, i razmena roba i usluga doneće profit. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Milana

09.11.2019. 23:06

Koridor 10 je izuzetno znacajan za nasu drzavu, nasa putna infrastruktura je na sve visem nivou, sve pohvale.....

Mita

09.11.2019. 23:13

Mnoge generacije sanjale su o Koridoru 10 a danas je taj san postao stvarnost. Sve to možemo zahvaliti odgovornoj politici predsednika Vučića!

Vule

09.11.2019. 23:23

Svaki kilometar auto puta je važan za naš dalji ekonomski razvoj. Vučić je predsednik kome treba skinuti kapu, svaka mu čast za sve što radi za našu zemlju.

Marija

09.11.2019. 23:45

Kao i za mnoge stvari i za ovu su mislili da je samo san,ali eto pretvoren je u stvarnost kao sto ce se pretvoriti mnoge druge za koje Neverne Tome i dalje sumnjaju.