Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

Д. И. Красић

08. 11. 2019. у 13:02

Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

Фото П. Милошевић

НБС ће водити централну евиденцију дознака које грађани добијају из земље и иностранства

ИМЕ свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству, и свакога коме паре стижу, од 1. јуна следеће године наћи ће се у Јединственом регистру корисника новчане дознаке. Његово увођење предвиђено је изменама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је у скупштинској процедури.

Прочитајте још: Поступак окончан: Банке изгубиле, Врховни суд потврдио раскид уговора за "швајцарце"

Дознаке се у јавности углавном везују за приливе из дијаспоре и то најчешће из Немачке и других европских држава где ради највише наших људи, а који новац шаљу рођацима у Србији.

Биће "пописани" и грађани који су, за првих осам месеци ове године, из иностранства примили укупно 2,29 милијарди евра на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као помоћи и поклона из иностранства. Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Прочитајте још: Предузетници ће проћи кроз “решето”, неке чека намет од чак 85 одсто

Новчана дознака није само она која "легне" на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна. Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције и ЈП "Пошта Србије", Western Union, MoneyGram International Inc. и RIA Money Transfer.

Основни циљ успостављања регистра је унапређење ефикасности система за спречавање прања новца у вези са извршењем платних трансакција.

- Централизованим вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности - објашњавају у НБС. - Више неће бити потребно да се ови органи обраћају свакој платној институцији појединачно, што за собом носи неблаговременост у поступању и одговарајуће ризике. Биће строга контрола, која овлашћена лица ће имати приступ овим подацима. Они неће бити јавно доступни.

У Народној банци истичу да ће се на податке из регистра примењивати одредбе закона којим се уређује пружање платних услуга које се односе на пословну тајну, као и одредбе прописа којима се уређује заштита података о личности.

ПОМОЋ И НАСЛЕДСТВО

ДРЖАВЉАНИ Србије, по Закону о девизном пословању и пратећим актима, могу да шаљу новац у иностранство као поклон, помоћ члану породице, наследство или ренту. То је дозвољено и за подмирење дуга усељеника у Србију и приликом исељења у иностранство. Без ограничења могу преносити до 10.000 евра месечно.

Када је реч о плаћању робе и услуга у иностранству, грађани, начелно посматрано, могу да обављају плаћања према иностранству на основу одговарајуће документације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Niko

08.11.2019. 13:45

Jel to znaci ako posaljem sestri 1000e,i neki lik iz drzave to sazna...moze opusteno da kaze tom i tom da je dobila pare i mogu je pokrasti... Jel neko misli da treba pola srbije da zna kada neko nekome posalje pere????

a hakeri

08.11.2019. 19:48

@Niko - isto sam i ja pomislio. hakeri provale u sistem i prodaju podatke krimosima, kome i kada dolaze velike pare...

AS

11.11.2019. 14:21

@Niko - Mnogo ste inteligentni. Pa ceo svet ima kontrolu nad kretanjem novca.Razlog sa hakerima je smesan, nego bice da vas brine kako da i dalje muljate bez posledica.Bravo Vlada Srbije.

Црни Сале

08.11.2019. 16:45

можда би волели и то да оперезују, већ не знају како да напуне државну, читај страначку касу, па се ето неко нашао паметан.

Немања

08.11.2019. 17:56

@Црни Сале - КАко се усуђујеш да посумњаш у часне намере нашег вољеног Председника, који не спава и не једе да би смо ми живели боље?

Lignjoslav

11.11.2019. 08:36

Odlicno! Na ovaj način će se spreciti zloupotreba socijalne pomoći. Toliko je onih (jednih vise nego drugih, ko razume shvatice) koji se pred državom prikazuju kao beda, i drpaju socijalnu pomoć po svim mogućim osnovama, a ovamo im porodice šalju svakog meseca brdo para. Onda idu pa kupuju snajke, auta koja voze na punomoć, kuće po “nehigijenskim naseljima”, itd, itd