Српски тартуфи стигли до Кине: Имамо свашта да понудимо, али није лако пробити се

С. Ровчанин Томковић

07. 11. 2019. у 20:23

Српски тартуфи стигли до Кине: Имамо свашта да понудимо, али није лако пробити се

Премијерка и министри са српским излагачима Фото Танјуг

Привредници из наше земље излажу прехрамбене производе на међународном сајму "Експо"

ШАНГАЈ

ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА


СРПСКИ тартуфи у четвртак су стигли у Кину. Производи су оцарињени и ускоро би требало да се нађу на рафовима у продавницама. Тако су се тартуфи придружили винима, соковима, киселој води и сировој букви, који су већ "успели" да се пробију на огромно кинеско тржиште.

Прочитајте још: У Србију стиже "Алипеј": Брнабић најавила долазак платформе за мобилна плаћања

Наши привредници у четвртак су на штанду Србије на Међународном сајму извоза представили своје производе. Обишли су их премијерка Ана Брнабић и министри Александар Антић, Расим Љајић и Ненад Поповић. Пробој на кинеско тржиште уопште није лак. Најбољи пут је изградити један бренд и пласирати га. Тако су Чеси овде познати по пиву, Пољаци по вотки, а Французи по вину.

То потврђује и министар трговине Расим Љајић, и наводи да и ми морамо да понудимо нешто специфично.

Прочитајте још: Шумадија база за кинеског гиганта: "Хуавеј" планира отварање дата центра у Крагујевцу вредног 30 милиона евра

- Видели смо овде производе од тартуфа, то је добар пример. Коначно треба да будемо препознатљиви по нечему - сматра министар. - Има доста наших винарија, можда је у томе шанса. Извозимо сирово буково дрво, али то није профитабилно, јер би било много боље да продајемо готов производ. Извоз у Кину расте - за девет месеци ове године достигао је 214, а целе прошле године био је 92 милиона долара.

Министар Љајић је рекао да је број кинеских туриста који су до сада посетили Србију 110.000, као и да ће их до краја године бити 140.000. Он је навео да их је раније било свега 18.000. Долазак кинеских туриста представља велики успех и захваљујући могућности да се наша туристичка понуда појављује на платформи "Алибаба".

Председник Асоцијације кинеских привредника у Србији Гуо Ксијао основао је павиљон за промоцију наше робе у граду Нинг Бо и назвао га "Тесла".

- Овде ће се применити српски патент за најтањи звучник на свету, заштитио сам вино "тесла", а почео је и увоз сока од ароније из Србије - прича Гуо Ксијао.

Министар Антић је рекао да компанија Hikvision, у Хангџоуу, коју је српска делегација посетила, сарађује са кинеском компанијом "Зиђин" која је присутна у Србији. Он је истакао да ће замолити надлежне у фирми Hikvision да размотре да свој РНД центар отворе у Србији.

Разговарало се и са представницима компаније ТБЕА, која је већ показала интересовање да се укључи у развој пројекта термоелектране-топлане у Крагујевцу.

АКАДЕМИЈА КОШАРКЕ

АКАДЕМИЈА кошарке "Марина Маљковић" отворена је у четвртак у дистрикту Бао Шан у Шангају, у присуству премијерке Ане Брнабић и министра Александра Антића. Овде ће девојчице и дечаци тренирати бесплатно, у оквиру Покрета за женску кошарку, који постоји у Србији и у Кини. Тренер наше женске кошаркашке репрезентације, на питање да ли је она звезда у Кини, као што су нам испричали домаћини, каже:

- Нисам. Волим кошарку где год да сам, у Кини или Србији. Важно је да се утакмица добије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)