Квалитет млека убудуће ће контролисати национална лабораторија

Ј. Л.

06. 11. 2019. у 21:30

Квалитет млека убудуће ће контролисати национална лабораторија

Фото Н. Фифић

Квалитет неће контролисати откупљивачи већ национална лабораторија

НАЦИОНАЛНА референтна лабораторија је формирана, а од следеће године почеће плаћање млека по квалитету - најавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић приликом данашње посете фарми музних крава суботичког пољопривредника Иштвана Кочмара. Како је објаснио министар, од трећег квартала наредне године, млеко српских сточара више неће контролисати млекаре, већ ће то радити национална референтна лабораторија. Такође, почеће и плаћање млека по квалитету, а за најквалитетније ће се исплаћивати премије. Потребно је изменити и Закон о подстицајима.

- До сада је било свима исто. Два пута месечно, људи из националне референте лабораторије, посебним возилом са посебном опремом, узорковаће млеко на лицу места уз присуство пољопривредног произвођача. Та анализа ће се под бар-кодом тестирати у Батајници и на бази тога ће држава исплаћивати премије - појаснио је министар Недимовић.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Država prodaje nekretnine - najskuplja 4,4 miliona evraДржави је развој сточарства у фокусу, како млечног, тако и товног говедарства. У складу са тим, осим лабораторије за анализу млека, сточари су ове године добили државну земљу у десетогодишњи закуп, а конкурс за младе пољопривреднике отворен је до краја године.

- Држава не може да има пољопривреду ако нема развијено млечно говедарство и уопште говедарство. Цена која се плати за то је никаква с обзиром на корист која се добије - нагласио је министар. - Говедарство је дуго било у запећку и време је да се то промени. Свако грло је мала фабрика за себе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)