До државног посла и даље преко Владине комисије: Закон о одређивању максималног броја запослених одлази у историју

Д. И. К. - С. Б.

четвртак, 07. 11. 2019. у 21:02

До државног посла и даље преко Владине комисије: Закон о одређивању максималног броја запослених одлази у историју

Depositphotos

Укида се закон о ограничењу броја запослених, остаје контрола броја чиновника у јавном сектору

ЗАКОН о одређивању максималног броја запослених одлази у историју после пуних пет година, али ће се код државе и даље запошљавати - по старом. Контрола нових радника за стално наставиће да се води, али по новом Закону о буџетском систему. Радна кљижица у јавном сектору моћи ће, као и претходних пет година, да се печатира тек када одобри Владина комисија.

Како стоји у образложењу недавно усвојеног Закона о буџетском систему, продужено је важење забране запошљавања код корисника јавних средстава до краја 2020. године, јер је наведена мера дала изузетне резултате у смањењу расхода за плате у целом јавном сектору.

- То више није забрана, већ контрола запошљавања, јер желимо да будемо опрезни - објашњавају у Министарству финансија. - Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору престаје да важи крајем ове године, а Владина комисија за давање сагласности за ново запошљавање ће и даље радити. Тренутно анализирамо неколико различитих модела, како бисмо у будућности ово питање решили на најефикаснији начин.

У јавном сектору, с друге стране, дуго ишчекују лабавија правила запошавања. Године контроле, у појединим секторима, изазвале су озбиљне проблеме и недостатак кадрова.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Uspeh Srbije na međunarodnoj finansijskoj utakmici: Rekordno niska cena zaduživanja- Више министара је најављивало да ће се укинути забрана запошљавања, али она остаје на снази - објашњава Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити. - Неће се ни даље моћи без одобрења Комисије, као ни до сада. Нама би значило да можемо, после природног одлива, да попуњавамо места предвиђена кадровским планом. Њега саставља Министарство здравља. У неким установама заиста има мањка, а у некима и даље има вишка радника.

Градови, општине и локална предузећа, такође, све теже успевају да попуне упражњене позиције. Са мањком радника кубури и већина комуналних фирми у Пироту.

- Из нашег угла, време да се укине забрана је било још пре неколико година - сматра Владан Васић, градоначелник Пирота. - Били смо ефикасна управа, тако да ни на почетку нисмо имали вишак људи. Сада смо се кадровски потпуно исцрпли. Само у управи недостаје најмање 20 људи. Из "Топлане" је отишла половина радника. "Комуналцу" недостаје 50 радника, а "Водоводу" сигурно 20 људи. Искрено, не знам како успевамо. Комисија спорадично одобрава запошљавње, али то није довољно. С друге стране, не значи ништа ни да одобре, ако је ограничен износ за плате и немате одакле да их исплатите. Ако желимо да запослимо младе људе и грађанима обезбедимо боље услуге, морамо да одобримо запошљавање.


УГОВОРИ САМО ПРИВРЕМЕНИ

ПОСЛЕДЊИХ година се осећа недостатак људи у многим деловима јавног сектора - каже Драган Марјановић, секретар Конфедерације слободних синдиката. - Тако је и поред тога што је Комисија давала сагласност. Запошљавају се људи и преко агенција и по уговорима о привременим и повременим пословима. Проблем настане по истеку уговора. Осећа се недостатак у свим јавним предузећима. Било је природног одлива, али одлазе људи и на боље послове и у иностранство. Недостаје медицинских сестара, лекара, возача.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Ljiljana K.

07.11.2019. 22:37

Oterani su najbolji kadrovi, oni od kojih se moglo mnogo naučiti! Država je sama sebi dala (auto)gol! Ostao je mali broj onih koji dobro znaju posao. Oni bukvalno sagorevaju radeći, bilo zbog nedovoljnog broja izvršilaca, bilo zbog zapošljavanja po nepotizmu a ne po stručnosti, što se opet svodi na nedovoljan broj izvršilaca. Kontrola je bila i biće u pravcu zapošljavanja poželjnih, a ne kvalifikovanih.

Mitar

07.11.2019. 22:46

Provera kvalifikacije, od diploma do stranog jezika, sad ili za koju godinu. Takođe redovna provera dolaska na posao i rezultata rada svake godine.

Bercek

07.11.2019. 23:26

Meni istice 2 godine u januaru u jednom javnom preduzecu I pitam se da li cu dobiti na neodredjeno ili ne?