Откривено 87 фантомских фирми, избегнуто плаћање 13 милијарди пореза

Танјуг

06. 11. 2019. у 20:03

Откривено 87 фантомских фирми, избегнуто плаћање 13 милијарди пореза

Free image Pixabay

Сектор пореске полиције поднео је у првих десет месеци ове године надлежним тужилаштвима 1.166 кривичних пријава, против 1.579 лица, за учињених 1.529 кривичних дела
Сектор пореске полиције поднео је у првих десет месеци ове године надлежним тужилаштвима 1.166 кривичних пријава, против 1.579 лица, за учињених 1.529 кривичних дела, саопштила је данас Пореска управа.

Такође, избегнут је порез у износу од 13 милијарди динара, што је за 58,69 одсто више него у истом периоду прошле године.

Прибављена је противправна имовинска корист у износу од четири милијарде динара за кривична дела: прање новца, злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба службеног положаја.

Идентификовано је 87 "фантом" и "перачких" предузећа која представљају главне генераторе сиве економије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MAHINACIJE SA POREZOM: Oštetili državu za 441 milion?

Током спровођења акције сузбијања нелегалног промета дувана и дуванских прерађевина и осталих акцизних производа, Пореска полиција је у координацији са другим државним органима поднела 449 кривичних пријава за нелегалан промет акцизних производа током првих десет месеци ове године.

Притом је одузета роба у вредности од око 110 милиона динара - 11,3 тоне резаног дувана, десет тона дувана у листу, 578.916 паклица цигарета.

Знатно је повећана и количина одузетог алкохола, чак за 17 пута у односу на исти период прошле године.

Пореска полиција је интензивирала активности на сузбијању сиве економије у промету добара и услуга, који се врши рекламирањем и продајом путем интернета.

Привремено је одузела робу без документације о пореклу у вредности већој од 173,8 милиона динара као што су: жестоко алкохолно пиће и одевни предмети ексклузивних светских брендова, техничка роба, козметика.

Против лица од којих су одузета наведена добра поднете су кривичне пријаве због недозвољеног промета акцизних производа, недозвољеног складиштења робе и недозвољене трговине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације