Куда у куповину: Пензионери, у овим трговинама можете пазарити по повољнијим ценама

Е. Б. ТАЛИЈАН

06. 11. 2019. у 17:52

Куда у куповину: Пензионери, у овим трговинама можете пазарити по повољнијим ценама

Фото П. Милошевић

Снижења су веома значајна за најстарије суграђане, који углавном имају ниска примања, и зато воде рачуна да увек купују артикле на попусту

ВЕЋИНА великих трговинских ланаца у Србији најстаријим суграђанима одобрава специјалне попусте на куповину од најмање 10 одсто у данима исплате пензије, а поједини нуде и 15 процената ниже рачуне. Потребно је само да покажу личну карту, пензиони чек или извештај из банке.

Ова снижења су веома значајна за најстарије суграђане, који углавном имају ниска примања, и зато воде рачуна да увек купују артикле на попусту. То је корисно и трговинским ланцима који тих дана, како нам кажу представници мегамаркета, остварују знатно већи промет. Пензионерски попусти се не односе на производе који су већ на акцији, цигарете, штампу и алкохолна пића.

У "Универекспорту" могуће је пазарити уз попуст два пута месечно, 11. и 25. у месецу.

- Свесни смо ситуације у којој се налазе наши купци, као и да је њихова потрошачка корпа из дана у дан све мања - каже, за "Новости", Милица Иванковић из овог трговинског ланца. - Зато је неопходно да се обратимо управо тој групи и понудимо активности које су прилагођене тренутној ситуацији на тржишту.

Према њиховој евиденцији, пензионери у периоду када им се одобрава снижење највише купују производе из категорије кућне хемије.

- Попуст важи за већину артикала, али ту не спадају свеже месо, цигарете, новине и тридесетак производа који се убрајају у основне животне намирнице - наглашава Милица. - Попуст доприноси повећању броја куповина и потрошачке корпе, а тиме и интензитету промета.

У "Идеа" и "Рода" маркетима пензионерима одобравају попуст од 10 одсто.

- У "Идеа" продавницама тај попуст је актуелан четири дана у току месеца, и то на дан исплате пензија и сутрадан, а у "Рода" маркетима важи сваке среде - наводи Марко Влаховић, координатор за комуникације "Меркатора С".

КУПУЈЕМ САМО НА АКЦИЈИ РАТОМИРКА (72), пензионерка из Крушевца, наглашава да на акцијској понуди купује све, од прехрамбених производа до кућне хемије. - Пратим акције и попусте за пензионере у великим маркетима, и у складу са тим се свакодневно снабдевам - истиче Ратомирка. - Снижења су ми веома значајна, јер ми је пензија мала, а када се плате сви рачуни, мало остане.

Сениори га користе, како каже, углавном за свакодневне куповине, али повремено и за неку специјалну набавку у којој се остварује значајнија уштеда.

- Овај попуст се увек одрази и на висину промета и на број издатих рачуна, што можда и најбоље говори о томе колико је ова акција значајна за пензионере - указује Влаховић.

Компанија "Лидл" је једна од ретких која нема попусте намењене специјално пензионерима, али својим потрошачима нуде бројне производе на снижењима.

- У нашим продавницама имамо редовне акције које обухватају велики број артикала - каже Јована Ђинковић из ове компаније. - Једна почиње четвртком, а друга понедељком и трају док се залихе не продају. Производи на снижењима су намењени различитим циљним групама, укључујући и пензионере. Наши најстарији суграђани познати су по одличном економисању са, углавном, ниским примањима. Просечна пензија у Србији је 26.342 динара и јасно је зашто ова популација води рачуна да купује искључиво производе на акцијским понудама.

СВЕ ОДЕ ЗА УНУКЕ

ЈЕЛИЦИ Терзић из Београда попусти за куповину када стигне пензија много значе. Каже, да тих дана озбиљније испланира куповину, па се направе и залихе одређених намирница до следеће исплате.

- У мом комшилуку је супермаркет који два дана даје попусте када стигне пензија - каже ова Београђанка. - Тих дана се докупе средства за хигијену, уље, шећер, брашно, али се и допуни фиока са слаткишима за унуке. Чини се да није велики попуст, али мало-помало па се накупи.

ПОМОЋ ЋЕРКАМА

ПЕНЗИОНЕРКА Љубица (69) из Сомбора истиче да веће набавке увек обавља када су у мегамаркетима попусти.

- Тада највише купујем кућну хемију за своје домаћинство, а често помогнем и ћеркама - каже нам Љубица. - За унуче увек купим пелене. Некада су цене повољније на редовним акцијама, него на снижењима која се дају за пензионере, тако да и о томе водим рачуна. Попусти много помажу да се "прегура" месец.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Drugo mišljenje

06.11.2019. 18:58

Kad bismo mogli da pojedemo te račune bili smo stalno siti i debeli.Ovo je strašno,stalno govoriti o jadnoj kupovnoj moci penzionera.Ah,da,moze i kućna hemija da se pojede jer je ona najcesce na akciji.Zivezne namirnice propadaju ,crni se meso,crne se salame,crni se povrce,prodaju se keksevi sa isteklim datumom i još toga.Tako da tih 10% bukvalno nista ne znači.Da,zaboravih velicanstvenih 5000 d.

maniks

06.11.2019. 19:30

Snizenja na akcijama su mnogo veca nego popusti za penzionere. Na stranu to sto se popust za penzionere ne odnosi se na meso, ulje,mleko...na kraju ostaje za hemiju. Ovi popusti su ponizavanje penzionera jer kad su ti popusti cene povecaju.

ivana

09.11.2019. 15:18

Zelena pijaca je najjeftinija - mada ne svaka. Zeleni venac je među jeftinijima.Kada je jedan veliki lanac na TV ubijao sa reklamom da su tikvice 79,99 na Z.vencu su bile oko 40.Keš&keri je ubedljivo najjeftiniji, ali do njega se mora kolima.Slažem se da su popusti za penzionere ponižavajući.