ХАНГЏОУ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"


У Србији ће за неколико месеци бити омогућено плаћање преко "Алипеја", кинеске платформе за плаћање путем апликације на мобилном телефону. Ово је данас најавила премијерка Србије Ана Брнабић, након обиласка компаније "Алибаба" у кинеском граду Хангџоу. Како наводи, наша земља би се на тај начин прикључила друштву од милијарду људи који на овај начин обављају куповину.

- У току су разговори, које са српске стране води Министарство трговине, туризма и телекомуникација и они иду добро - рекла је јуче премијерка Ана Брнабић. - Разговарају са једном комерцијалном банком и очекујем да ћемо то брзо завршити. Следећи корак би био логистички центар. Намеравамо да наставимо разговоре и са "Алибабом", али и са другим компанијама, да отворе своје развојне центре у Србији. Не могу да кажем да ће они отворити развојни центар, али ми ћемо дати све од себе.

Истакла је и да је порез који се у Србији плаћа за интелектуалну својину само три одсто, што је најповољније у Европи. Она је домаћинима, док су јој показивали где све постоји представништво и поменули да се и са Србијом преговара, кратко рекла - договорено.

Новине је најавио и министар за иновације Ненад Поповић. Он је открио да ће крајем марта у Борчи почети изградња индустријског парка.

- Кинеска банка најавила је да ће подржати сва кинеска предузећа, а то је добар знак и за друге фирме које ће градити. То ће бити највећи индустијски парк у јужној и југоисточној Европи - рекао је Поповић.

Иначе, током обиласка "Алибабе", али и још два технолошка центра, делегација Србије "нашла" се у филму будућности. Скенери лица на све стране, процењују колико сте тешки и стари, којег сте пола, али и да ли сте лепи. Делимично су успешни, али за лепоту не маше, у шта се уверио и репортер "Новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Погледајте снимак из ваздуха последњег крака Коридора 10: Шест трака, 87 километара, чекали смо га 10 година! (ФОТО+ВИДЕО)


ТРАНСФОРМАЦИЈА ЗА ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

КИНЕСКА провинција Ђеђанг је у Кини позната по развоју заснованом на дигиталној економији. Чак 41,5 одсто бруто домаћег производа у овом региону долази управо од дигиталне економије.

- Нема бољег места, можда чак ни на целом свету, да видимо напредне технологије и разговарамо са потенцијалним партнерима о инвестицијама у Србију - рекла је Ана Брнабић. - Компаније које сам обишла основане су пре само две деценије, а данас запошљавају и 100.000 људи, што показује да када постоје подршка државе, отворен економски систем, добра средина за иновације, може и свет да се промени за 25 година, а не једна земља.


ВОЗ ОД 250 НА САТ

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије одвезла се из Шангаја до Хангџоуа, града обухваћеног пројектом 5Г мреже, брзим возом. Раздаљину од око 200 километара, колико има од Београда до Суботице, прешли смо за непуних 45 минута. Ишао је брзином од око 250 на сат, а може да достигне и 400. Домаћини су госте одвели и у пловидбу Зеленим језером. Срдачни домаћини су нас увек испраћали махањем. Рекли су нам и да кад год дође делегација Србије мисле да је у њој Новак Ђоковић, а у Кини популарност стиче и судија Милорад Мажић, који суди прву кинеску лигу и био је на неким састанцима наше делегације.