СРБИЈА је у уторак своје еврообвезнице продала међународним инвеститорима по рекордно ниској стопи приноса од 1,25 одсто, што значајно смањује трошкове камата у српском буџету и побољшава валутну структуру јавног дуга.

Како је саопштило Министарство финансија, Република Србија је на реотварању постојеће емисије еврообвезница, "Србија 2029", издате 26. јуна ове године, на међународном тржишту капитала, продала 550 милиона евра обвезница са приносом од 1,25 одсто. То је ниже за чак 37 базних поена у односу на првобитну стопу приноса на обвезнице које су емитоване у јуну ове године.

Прочитајте још - Србија и рубљама пуни касу?

- То је најнижи принос икада остварен на обвезнице Републике Србије емитоване на међународном финансијском тржишту - истакао је министар финансија Синиша Мали. - Боља цена коју смо остварили показује да смо додатно смањили ризик земље у року од свега пет месеци. То је потврда поверења инвеститора у резултате које Влада Републике Србије остварује и још једна потврда економских реформи. Министар финансија је додао да је јавни дуг Србије у последњих неколико година смањен са преко 70 одсто БДП, на садашњих 51,9 одсто БДП. Новоемитоване обвезнице ће бити консолидоване и представљаће једну серију са обвезницама које је Република Србија емитовала на међународном финансијском тржишту у јуну ове године. Купонска стопа од 1,5 одсто годишње и датум доспећа 2029, остају исти, а нове обвезнице ће бити такође листиране на Лондонској берзи, једном од највећих и најрепрезентативнијих тржишта на свету.