У Шангају је вечерас одржан Српско-кинески пословни форум, током којег је потписан Мемоандрум о разумевању између владине Канцеларије за ИТ и е-управу и кинеске компаније Хуавеј, о развоју платформе за вештачку интелигенцију.

Споразум су потписали директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић и регионални директор Хуавеја за Србију Ли Мн Чун.

Јовановић је рекао да је Меморандум први велики, значајан корак у изградњи националне платформе за развој вештацке интелигенције, која ће омогућити бржи развој елекртронских услуга.

То је, како је навео, у складу са Стратегијом развоја вештачке интелигенције у Србији, на којој се ради, а која ће бити доступна универзитетима, старт аповима, научно-технолошким парковима и привреди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Huavej“ stiže u Kragujevac

То ће даље омогућити бржи и ефикаснији развој и система образовања, науке економије и привреде у Србији, додао је Јовановић.

Он је истакао да ће Србија израдом Стратегије развоја вештачке интелигенције, постати прва земља у југоисточној Европи, која има такву стратегију.

Сарадња са компанијом Хуавеј ће обезбедити да врхунска информационо-комуникациона технологија буде доступна у Србији, а биће смештена у државном Дата центру у Крагујевцу, одмах пошто он буде отворен.

На форуму се још разговарало о продубљивању сарадње српских и кинеских привредника.

Премијерка Ана Брнабић рекла је на форуму да Србија себе може да назове пријатељем и партнером Кине и изразилазадовољство због потписивања Меморандума, који ће, каже, отворити нове путеве и нова врата у области развоја вештачке интелигенције.

То, додала је, означава и почетак још шире сарадње Србије и Кине.

Брнабић је захвалила свим кинеским компанијама које су до сада инвестирале у Србију, а остале је позвала да дођу, упознају Србију и покушају да остваре профит и пословни потенцијал у Србији.


Србија је мала земља, али земља огромних потенцијала”, истакла је Брнабић.

Потпредседн